Hundratals greps efter protest mot polisbrutalitet

publicerad 16 mars 2014

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Uppemot 280 demonstranter anhölls av polis i kanadensiska Montreal under lördagen. Polisen ansåg att den demonstration som hölls mot övervåld av poliser var olaglig.

 

Det hela ägde rum utanför en tunnelbanestation i centrala Montreal. Det var också på samma plats som en polis i januari hotade en hemlös man med att han skulle binda honom till en lyktstolpe i kylan om mannen inte uppförde sig bättre. Polisen blev inte av med brickan utan kom undan med en tillsägelse, uppger tv-kanalen CTV News.

Personen som filmade den uppmärksammade händelsen i januari, Adis Simidzija, 25, är den som är ansvarig för protesten mot polisbrutalitet och övervåld.

– Vi är här för att demonstrera mot polisens brutalitet som vi fick se under studentprotesterna 2012 och varje år, säger Simidzija till CTV News.

Men endast några minuter efter det att demonstrationen inletts hade polisen avbrutit den. Polisen förklarade via högtalare för folkmassan att demonstrationen är olaglig då den inte hade gjort upp en plan för vart demonstranterna skulle tåga någonstans. Demonstranterna vallades ihop till en klunga och omringades av poliser med kravallmundering.

Alla de 280 personer som deltog i demonstrationen fick dessutom böta 638 kanadensiska dollar, vilket motsvarar nästan 3 700 kronor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!