Utrikes

Hundratals greps efter protest mot polisbrutalitet

Uppemot 280 demonstranter anhölls av polis i kanadensiska Montreal under lördagen. Polisen ansåg att den demonstration som hölls mot övervåld av poliser var olaglig.

 

Det hela ägde rum utanför en tunnelbanestation i centrala Montreal. Det var också på samma plats som en polis i januari hotade en hemlös man med att han skulle binda honom till en lyktstolpe i kylan om mannen inte uppförde sig bättre. Polisen blev inte av med brickan utan kom undan med en tillsägelse, uppger tv-kanalen CTV News.

Personen som filmade den uppmärksammade händelsen i januari, Adis Simidzija, 25, är den som är ansvarig för protesten mot polisbrutalitet och övervåld.

– Vi är här för att demonstrera mot polisens brutalitet som vi fick se under studentprotesterna 2012 och varje år, säger Simidzija till CTV News.

Men endast några minuter efter det att demonstrationen inletts hade polisen avbrutit den. Polisen förklarade via högtalare för folkmassan att demonstrationen är olaglig då den inte hade gjort upp en plan för vart demonstranterna skulle tåga någonstans. Demonstranterna vallades ihop till en klunga och omringades av poliser med kravallmundering.

Alla de 280 personer som deltog i demonstrationen fick dessutom böta 638 kanadensiska dollar, vilket motsvarar nästan 3 700 kronor.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!