Hundratals frihetsberövade efter protester mot coronarestriktioner

publicerad 22 juni 2020
- av Isac Boman
Polisen använde kavalleri mot demonstranterna.

Minst 400 personer frihetsberövades av nederländsk polis efter att de protesterat mot landets omfattande coronarestriktioner. Demonstranterna som krävde att samhället ska öppna upp igen beskrivs som bråkstakar och borgmästaren menar att deras protest inte omfattas av yttrandefriheten.

Tidigare i juni samlades omkring 5000 människor i centrala Amsterdam för att visa sitt stöd för den våldsamma Black Lives Matter-rörelsen. I det fallet valde polisen att inte ingripa trots att folksamlingen bröt mot flera av landets uppsatta restriktioner för att förhindra smittspridning. Istället beskrevs flertusenhövdade gruppen i medier som fredliga demonstranter som hade ”svårt” att hålla social distansering eller bära masker.

När demonstranter nu istället samlades i Haag i ett annat syfte – nämligen att protestera mot nedstängningen av det nederländska samhället och regeringens drastiska åtgärder för att stoppa smittspridningen i landet så var det inte längre tal om några fredliga demonstranter som kunde låtas hållas. Istället använde man vattenkanoner och kavalleri för att skingra demonstranterna.


Annonser:


– Vi har omhändertaget omkring 400 personer idag. Ett stort antal av dessa har sedan släppts, bekräftade nederländsk polis på Twitter.

Enligt Reuters gick nederländska myndigheter med på en kort protest på eftermiddagen innan man beslutade sig för att upplösa den, något som inte godtogs av alla. Runt 400 personer vägrade avbryta sin protest och polisen gick då in fysiskt och frihetsberövade personerna.

Borgmästaren i Haag, Johan Remkes fick snabbt ut och deklarerade att demonstrationen förbjöds eftersom myndigheterna hade information om att ”bråkstakar” från hela Nederländerna planerade att samlas i Haag.

– Det här har ingenting med att protestera eller yttrandefrihet att göra. Den här gruppen försökte medvetet störa den offentliga ordningen, hävdade borgmästaren efter ingripandet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.