HRW: Syriska rebeller massavrättade civila

publicerad 11 oktober 2013

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) anklagar rebellgrupper tillhörande den syriska oppositionen för att ha mördat över 190 civila. Detta i en rapport som HRW presenterade på fredagen.

I rapporten ”You can still see their blood” framkommer det att islamistiska rebellgrupper dödade 190 civila och tillfångatog mer än 200. Det ska ha varit i samband med att oppositionsstyrkorna genomförde en offensiv mot staden Latakaia i augusti i år

”Samordnad attack”
Totalt ska över 20 milisgrupper deltagit i offensiven. En av de grupper som låg bakom massakern ska vara den sunnimuslimska terroristgruppen Jabhat al-Nusra.

– Det var inte enskilda soldater som stod bakom förbrytelserna. Operationen var en samordnad och planerad attack mot civilbefolkningen i alawitiska byar, säger HRW:s Mellanösternchef Joe Stork i ett pressmeddelande.

Vill se vapenembargo
Samtidigt vill nu Human Rights Watch att FN:s säkerhetsråd inför ett vapenembargo både för armén och oppositionen i Syrien. Detta för att undvika att brott mot mänskligheten begås. Man vill också att länder som Turkiet bevakar sina gränser hårdare för att undvika att fler människor ansluter sig till kriget.

”Dessutom bör alla regeringar, företag och individer omedelbart sluta sälja eller leverera vapen, ammunition och materiel till dessa grupper, med tanke på det övertygande bevis för att de har begått krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten”, skriver HRW i ett pressmeddelande och syftar på de rebellgrupper som stod bakom massakern i Latakaia.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!