HRW: Israels militär trakasserar palestinsk stödgrupp

Israels militär får hård kritik från den etablerade människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) som nu kräver att militären slutar trakassera och fängsla medlemmar ur Addameer, en stödgrupp som tillhandahåller juridiska tjänster för palestinska fångar.

publicerad 28 oktober 2013
Medlemmar ur den judisk-ortodoxa gruppen Neturei Karta som motsätter sig Israels ockupation av Palestina

Enligt Human Rights Watch har den israeliska militären genomfört en rad sanktioner och straff mot anställda på Addameer utan att ge dem en rättvis rättegång.

– Den israeliska militärens uppenbara förföljelse av fångarnas stödgrupp (Addameer), utan att låta individer få försvara sig, är ett utmärkt exempel på de orättvisor som stödgruppen försöker motarbeta, säger Koe Stork, HRW:s biträdande Mellanösterndirektör, i ett pressmeddelande.

Human Rights Watch radar upp flera exempel på nyckelpersoner inom Addameer som gripits eller åtalats på ”lösa åtalspunkter”.

I september i år greps och åtalades en av gruppens försvarsadvokater, Anas Barghouthi. Den israeliska militären anklagade honom för att vara medlem i en förbjuden politisk organisationen då han organiserat fredliga demonstrationer för mer än ett år sedan.

Abdulatif Ghaith, ordförande för Addameer, fick sitt reseförbud nyligen förnyat av militären vilket hindrar honom från att resa från sitt hem i östra Jerusalem till sitt kontor på Västbanken. Israels militär anser att han är en ”säkerhetsrisk” – men har inte lagt fram några bevis att stödja detta påstående.

I december 2012 stormades Addameers huvudkontor av israeliska soldater. Utrustning, dokument och flera filer beslagtogs vid tillslaget. Eftersom militären inte kunnat motivera tillslaget bör man enligt Human Rights Watch omedelbart lämna tillbaks materialet och kompensera Addameer.

Human Rights Watch anser att Israel är skyldiga till att respektera rätten till föreningsfrihet och måste sluta trakassera medlemmar ur Addameer. Israel har ännu inte svarat på människorättsorganisationens anklagelser.


Fakta Addamer:

Addamer ger rättslig hjälp till fångar som fängslats av såväl israeliska som palestinska myndigheter.

Man bedriver forskning och opinionsbildning om fångars rättigheter.

Addamer utbildar även fångar och advokater i internationell lagstiftning.

Källa: HRW
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.