Honduras bygger “megafängelse” med 20 000 platser

publicerad 16 juni 2024
- av Jan Sundstedt
Honduras president Xiomara Castro.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I ett nytt försök att få kontroll över de våldsamma gängen och få bort gängmedlemmarna från gatorna planerar Honduras att bygga ett “megafängelse” med 20 000 platser.

Latinamerikanska Honduras räknas som ett av världens farligaste länder med tiotusentals (116 000 enligt vissa källor) våldsamma gängmedlemmar på en population mindre än Sveriges, och på listor över flest mord per 100 000 invånare brukar landet också återfinnas i ”toppskiktet”.

Nu låter dock landets kvinnliga president Xiomara Castro meddela att man bygger ett ”megafängelse” med hela 20 000 platser – i en ansträngning att försöka få bukt med både gängvåldet och det otillräckliga fängelsesystemet.

Under ett tv-sänt tal under lördagen presenterade Castro en rad nödåtgärder, inklusive planer på att mer aktivt använda militären i kampen mot organiserad brottslighet, åtala narkotikahandlare som terrorister och bygga nya anläggningar för att minska överbeläggningen när narkotikavåld och andra brott fortsätter att öka.

Den vänsterorienterade Castros planer att bygga ett storskaligt fängelsekomplex tycks vara inspirerade av El Salvadors president Nayib Bukele som nyligen byggde Latinamerikas största fängelse – en anläggning med plats för 40 000 fångar, som en del i sin kampanj att massarrestera kriminella gängmedlemmar och få bort dem från gatan.

Massmord på fängelse

Honduras president menar att landets säkerhetsstyrkor måste “snarast genomföra insatser” i alla delar av landet mot gängen, och hon menar vidare att landet nu bevittnar “de högsta nivåerna av gängvåld, narkotikahandel, penningtvätt” och annan brottslighet.

Ett exempel på gängens våldskapital inträffade förra året då 46 kvinnliga fångar brändes, sköts och hackades ihjäl av kvinnliga fångar tillhörande ett rivaliserande gäng – inuti ett fängelse.

Gängmedlemmar tillhörande ”Barrio 18” lyckades smuggla in ett stort antal pistoler, macheter och brännbar vätska in i fängelset och övermannade och band fast fängelsets vakter. Sedan gick de runt till cellerna där de rivaliserande gängmedlemmarna var inlåsta och dödade dem en efter en.

Massmordet ledde till en våldsspiral med ytterligare en rad dödliga attacker från båda sidor i landet där mellan 10 och 15 personer mördas varje dag.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!