Hilaria Baldwin poserade falskt som spanjorska

publicerad 5 januari 2021
- av Sofie Persson

Hilaria Baldwin, fru till skådespelaren Alec Baldwin, anklagas nu i kulturkretsar för så kallad ”kulturell appropriering” efter att under många år ha låtsats vara spanjorska och nu noterats med att i själva verket vara uppvuxen med två amerikanska föräldrar i Massachusetts.

Hilaria Baldwin är tydligen inte så spansk som hon har framställt sig, skriver The Guardian. Det hela började uppmärksammas efter en lättklädd instagram-post på henne själv och hennes bebis. Sedan skämtade komikern Amy Schumer om Hilarias bild genom att lägga upp en egen skämt-bild på sig själv och sin bebis.

Baldwin tog illa upp av bilden och Amy Schumer tog sedermera ner den. Ett tag senare postade Baldwin en video där hon talade om händelsen och det var i den videon som vissa lade märke till att hennes spanska dialekt var borta.

På Hilaria Baldwins profilCAA-hemsidan står det att hon är ”Född på Mallorca, Spanien och uppväxt i Boston.” Hon har tidigare också sagt att hennes familj bodde på Mallorca tills hon var 19 år, då hon ska ha flyttat till USA för att gå på New York University. Under många år har hon talat med spansk accent och till och med glömt bort engelska ord när hon spelat in ett matprogram.

 

Efter händelsen började många dock tvivla på hennes spanska ursprung och nu kommer det också mycket riktigt fram att Hilarias riktiga namn är Hillary Hayward-Thomas – något som bekräftats bland annat genom klasskompisar från den privata grundskolan Cambridge School of Weston i Massachusetts samt genom hennes äldre Myspace-sida. Hon registrerade sig även för att rösta med både Hilaria L. Baldvin och Hillary Hayward-Thomas.

I en instagram-video har hon svarat på anklagelserna och säger bland annat att hon som barn tillbringade mycket tid i Spanien. Hon fortsätter med att säga att hon inte förstår varför det här en sådan stor sak och att hon känner sig attackerad.

–  För det första så berättade jag för min man att jag var född i Boston. Jag har tillbringat mycket tid i Spanien som barn.

De senaste åren har det särskilt i kulturkretsar talats mycket om så kallad kulturell appropriering, som i princip handlar om att en person i en majoritetskultur tar sig an särdrag från en minoritetskultur – något som enligt samma diskurs betraktats som något negativt. Ett exempel är att en vit kvinna eller man gör rasta-flätor, vilket förts fram som kulturell appropriering av svart kultur. Exempelvis den svenska kulturministern Amanda Lind (MP) har blivit anklagad för detta.

Hilaria (Hillary) Baldwins mångåriga projekt att framställa sig som spanjorska har jämförts bland annat med universitetsprofessorn Rachel Dolezal, som på liknande sätt låtsades vara afroamerikanska trots att båda hennes föräldrar är europeiskättade amerikaner.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.