Harvard lägger 100 miljoner dollar på slaveriforskning

publicerad 11 maj 2022
- av Sofie Persson
Harvard University i Massachusetts.

Harvard University har grävt i sin egen historia och funnit att man själva vid flera tillfällen använt sig av slavar. Nu vill universitet lägga 100 miljoner dollar på att forska kring ämnet där en del av arbetet ska inkludera ättlingar till slavarna.

Harvard University är USA:s äldsta institution för högre utbildning och grundades 1636. Idag är universitetet känt som ett av de mest ”prestigefyllda” och rikaste i världen som också har ett stort inflytande inom flera områden.

I en ny rapport, som beställts av Harvard-presidenten Lawrence Bacow, framgår att universitetet på flera sätt använt sig av slavar under tiden det var lagligt i USA, rapporterar ABC News.


Annonser:


I rapporten påvisas att Harvard haft över 70 slavarbetare fram till 1783, men man misstänker att den verkliga siffran är högre än så.

Förslavade män och kvinnor tjänade Harvard-presidenter och professorer, samt matade och tog hand om Harvard-studenter”, står det i rapporten.

Nu ska Harvard University spendera 100 miljoner dollar på att fortsätta utredningen med universitetets kopplingar till slaveri, i ett försök att sona sin ”mörka historia”. Bland annat kommer det fortsatta arbetet att innebära ett försök att hitta de tidigare slavarnas ättlingar för att engagera sig för dem genom ”dialog, programmering, informationsdelning, relationsbyggande och pedagogiskt stöd”.

Jag tror att vi har ett moraliskt ansvar att göra vad vi kan för att ta itu med de ihållande frätande effekterna av dessa historiska metoder vi utövat på individer, på Harvard och på vårt samhälle”, skriver Bacow.


Fakta: Slaveri

Slaveri är att människor betraktas och behandlas som egendom. Slavägaren låter vanligen slavarna utföra tvångsarbete och kan även sälja slaven vidare. Historiskt sett har större delen av alla kulturer använt sig av slaveri. Det äldsta belägget för ett förbud mot slaveri finns i den persiske kungen Kyros II:s dekret till babylonierna.

I Västeuropa började slaveriet avskaffas på 1200-talet och det förbjöds i USA 1865. I Arabvärlden och Mellanöstern använde man sig av slaveri betydligt längre och avskaffades i Qatar 1952, Saudiarabien och Jemen 1962, Oman 1970, och Mauretanien 2007. Slaveri förekommer fortfarande i norra Sudan.

Källa: WikipediaLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.