Hård nedstängning i Finland

publicerad 26 februari 2021
- av Sofie Persson
Finlands statsminister, Sanna Marin (S).

Likt många andra regeringar hänvisar nu även Finlands regering och den socialdemokratiska statsminister Sanna Marin en ännu mer repressiv coronapolitik till att man vill förhindra ytterligare spridningar en ny våg av ett muterat coronavirus. Från och med den 8 mars kommer man att låsa ner samhället i tre veckor och kraftigt strypa ner mötesfriheten i landet.

Jag vet ni är trötta. Det är jag också. Men vi måste orka och nu är situationen svårare. Den brittiska virusvarianten är svårare, de gamla verktygen duger inte. Stängda gränser räcker inte, menar den socialdemokratiska statsministern Sanna Marin på en presskonferens.

Bland annat kommer statsmakten endast att tillåta sex personer att samlas. Skolorna tvingas till distansundervisning, förutom för de yngre barnen, men hobbyverksamheter för barn dras in. Restauranger stängs också ner. Centerns ordförande Annikka Saarikko, vetenskaps- och kulturminister, hävdar att sjukhusens resurser inte räcker till och att ”smittkedjorna måste brytas”.


Annonser:


Åtgärderna fungerar bara om alla följer dem, menar Saarikko.

Regeringen menar att man för avsikt att ta skattemedel för att ge till de branscher som behöver det och meddelar att en tilläggsbudget snart kommer. Inget utegångsförbud kommer dock att ske.

Vi har inte en laglig grund att begränsa rörelsefriheten internt i landet, konstaterar justitieministern Anna-Maja Henriksson.

Trots den redan utdragna repressionen påstår man att målsättningen är att så snart som möjligt kunna leva normalt.

Vi strävar till att sommaren blir bättre, menar statsministern.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.