Här sköljs vandrarna över av en islavin i Kirgizistan

publicerad 16 juli 2022
- av Sofie Persson
Islavinen filmades av turisterna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En grupp brittiska vandrande turister fastnade i en islavins framfart över bergen i Tianshan i Kirgisistan. Alla överlevde mirakulöst och händelsen filmades av en av dem.

En grupp om nio brittiska turister tillsammans med en amerikan var på en guidad tur i Tianshan, ett bergsområde i Takla Makanöknen i Kirgizistan. Brittiske Harry Shimmin avlägsnar sig från gruppen och ställer sig på en klippkant för att filma och ta bilder när han plötsligt hör ljudet av sprickande is och ser en islavin sakta närma sig från en klippa längre bort. Shimmin börjar filma lavinen och tror att han står säkert men inser snart att den kommer närmare och närmare.

Det blev svårare att andas. Jag trodde jag skulle dö, säger Shimmin enligt Daily Mail.

Han trodde sig vara trygg då han stod intill en större sten som skulle kunna fungera som skydd och valde därför att inte försöka springa undan lavinen, utan tog skydd där.

Bakom stenen var det som att vara inne i en snöstorm, berättar han.

Alla i gruppen klarade sig men en kvinna fick sitt ena knä skadat och togs med häst till närmaste sjukhus. Skulle gruppen ha fortsatt på spåret så hade de hamnat mitt i lavinens inre, menar Shimmin och då skulle de alla varit döda.

–  Om man tittar noggrant på videon kan man se den svagt gråa stigen som slingrar sig genom gräset. Det var vägen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!