Här inviger Putin Europas längsta bro – förbinder Ryssland med Krimhalvön

publicerad 16 maj 2018
- av Markus Andersson

Under gårdagen invigdes Europas längsta bro av Rysslands president Vladimir Putin. Mastodontbron på 19 km som förbinder Ryssland med Krimhalvön färdigställdes ett halvår tidigare än planerat och ger 2,3 miljoner Krimbor anslutning till ett fastland.

En lång fordonskonvoj ledd av presidenten själv körandes en rysk Kamaz-lastbil invigde den färdigställda jättebron som varje dag beräknas förbinda trafik för omkring 40 000 fordon mellan Krimhalvön och det ryska fastlandet.

Efter den ryska annekteringen av Krimhalvön 2014 skar Ukraina efterhand av halvön allt mer ifrån sitt eget fastland och Krimborna förlorade möjligheten att ta sig till något fastland med bil. Ukraina kom sedan att införa sanktioner mot halvön och kapade elektricitets- och färskvattenförsörjningen vilket fick Ryssland att påskynda insatser för att få ordning på infrastrukturen.

 

I september 2014 fattade Kreml beslutet att inleda brobygget för att återanknyta Krimhalvön till Ryssland som fram till 1954 tillhörde landet innan det gavs bort av den sittande ukrainska presidenten Nikita Chrusjtjov. Sedan 2014 har befolkningen varit beroende av flyg och färjetrafik för att ta sig till och från ön.

Bygget skulle egentligen stå klart till december i år, men på grund av den stora efterfrågan på att färdigställa bron till semestertiderna i sommar lyckades man med att minska byggnationstiden med hela sex månader och invigningen kunde alltså äga rum den 15 maj.

Broförbindelsen är viktig både för Krimborna såväl som för den ryska nationen. I Krims största stad, Sevastopol, finns Rysslands viktigaste örlogshamn i Svarta havet. Staden grundades som en marinbas för Svartahavsflottan i slutet av 1700-talet, och har sedan Sovjetunionens fall varit föremål för politisk prestige och ses som geostrategiskt viktig.

Det imponerande bygget tar med sina 19 kilometer och fyra körfält platsen som Europas längsta bro. Ändå sedan 1930-talet har befolkningen på ön drömt om Bron över Kertjsundet som skulle förbinda öbefolkningen till det ryska fastlandet.

Fakta Krimbron (Bron över Kertjsundet)

Längd: 19km
Motorkapacitet: 40 000 fordon per dygn
Passagerare per år: 14 miljoner
Godskapacitet per år: 13 miljoner ton
Brospannets högsta punkt: 35 meter

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!