Här bränner Neapel-bor sin elräkning i protest

Energikrisen

publicerad 5 september 2022
- av Jan Sundstedt
Elpriser
Ursinniga napolitanare i protest mot skyhöga elpriser.

Skenande elpriser har sett befolkningen i staden Neapel, i södra Italien, att gå man ur huse i protest. Videoklipp och bildmaterial visar hur ett stort antal av invånarna offentligt bränner sin elräkning.

Den italienska regeringen har gått ut med att landets befolkning kommer att uppmanas stänga av värmen från och med oktober i år – i syfte att begränsa landets energiförbrukning. Begränsningar av förbrukning av centralvärme i offentliga byggnader införs samtidigt.

Enligt video- och bildmaterial framgår att ett stort antal av stadens invånare offentligt bränner sina energiräkningar utanför stadshuset i Neapel. Samma invånare har även blockerat stadshuset i högljudda protester mot dels stadens lokala styre och dels landets regering.

Italien är starkt beroende av Ryssland för bland annat import av gas och kommer nu, som överlag samtliga länder inom EU, att behöva kämpa för att stå emot kommande vinters brist på energitillförsel.

I maj godkände regeringen ett lagdekret som sätter in stimulansåtgärder på 14 miljarder euro, inklusive åtgärder för att minska energikostnaderna, som en nödåtgärd i syfte att dämpa landets rusande elpriser.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.