Han ska utreda Trumps ”rysskopplingar”

publicerad 18 maj 2017
Robert Mueller

USA:s justitiedepartement har utsett en särskild rådgivare som ska granska utredningen om president Donald Trumps påstådda kontakter med Ryssland. Valet föll på den tidigare FBI-chefen Robert Mueller.

Sedan Trump besegrade Demokraternas Hillary Clinton i presidentvalet i fjol har det politiska etablissemanget i Washington DC anklagat Trump för att ha samarbetat med Ryssland under valet.

Trots att Demokraterna själva erkänt att det inte finns några bevis över huvud taget för att Trumps presidentvalskampanj skulle ha samarbetat med den ryska regeringen har flera politiker talat om att ställa Trump inför riksrätt.

Konspirationsteorierna om att Trump samarbetat med Ryssland tog ny fart efter att Trump i förra veckan sparkade FBI-chefen James Comey. New York Times rapporterar att Trump skulle ha bett Comey att stoppa utredningen av den förre säkerhetsrådgivaren James Comey, någonting som Vita huset bestämt förnekat.

Det är detta som gjort att justitiedepartementet nu valt att utse Robert Mueller som särskild rådgivare som ska granska senatens utredning om Trumps påstådda rysskopplingar. Den 72-årige Robert Mueller är en rutinerad tjänsteman inom justitiedepartementet som var FBI-chef mellan 2001 och 2013. Han har även översett utredningar mot den amerikanske maffiabossen John Gotti och Manuel Noriega, som ledde Panama på 80-talet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.