Front National och Le Pens bankkonton uppsagda

publicerad 27 november 2017

Frankrikes näst största parti och dess partiledare Marine Le Pen har fått sina bankkonton uppsagda av två av landets största banker.

I en tydlig samordnad insats har bankerna Société Générale och dotterbolaget Crédit du Nord stängt ner partiets huvudkonto och nekar dem tillgång till kontroll och transaktionsmöjligheter medan HSBC har stängt ner Le Pens privata bankkonto.

– Är det acceptabelt för en bank att bestämma vem som har rätt till att utöva yttrandefrihet i Frankrike?, sade Le Pen efter händelsen.

Partiet som har flera tiotusentals medlemmar och stabila resurser blev redan 2013 nekade att ta lån av banken Société Générale, något som strider mot vanlig praxis. Nyligen informerade samma bank, som de använt i flera år, att deras bankkonto hade blivit uppsagt.

Front National skickade då ett mejl till Société Générale, ett försök att medla, men utan att banken ens hade öppnat mejlet, fick de tillbaka svaret: ”I ditt fall så vill jag inte medla”. Le Pen beskriver detta som ett politiskt beslut från bankledningen.

— Finansiella oligarker försöker undergräva yttrandefriheten, vare sig den är journalistisk eller politisk och vi är här vittnen till ett försök att undertrycka en oppositionsrörelse. Det är en plikt för alla demokrater att inte acceptera detta, sa Le Pen.

Efter att ha fått den kalla handen av Société Générale valde partiet att återaktivera ett tidigare konto hos Crédit du Nord, som är ett dotterbolag till Société Générale, men även detta konto blev nedstängt. Detta ledde till att partiet till slut lanserade ett överklagande till Banque de France, som är centralbanken i Frankrike, och fick då gehör. Den statliga banken hänvisade till en fransk lag som säger att bank inte kan neka landets medborgare rätten till att ha ett bankkonto och beordrade därmed Crédit du Nord till att återöppna bankkontona.

Crédit du Nord öppnade upp kontona igen, men nekar nu Front National från att använda möjligheterna till kontroll samt alla korttransaktioner för medlemsabonnemang och donationer till partiet.

– Man kan mäta en demokrati utifrån hur den politiska oppositionen behandlas, sa Le Pen och fortsatte:

– Och att bli fråntagen dessa intäkter har satt Front National i stora problem och det hindrar den normala driften av partiet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.