Fremskrittspartiet vill sälja vapen till Israel

publicerad 21 oktober 2013

Den borgeliga och nyvalda regeringen i Norge bör låta norsk vapenindustri exportera vapen till Israel. Den åsikten förfäktar Fremskrittspartiets (FrP) talesman i näringsfrågor, Jørund Rytman.

2002 stoppades den norska vapenexporten till Israel, men det högerpopulistiska Fremskrittspartiet vill väcka frågan om att exportera vapen till Israel.

– I grund och botten så ser jag inga stora skillnader mellan att exportera vapen till Israel och till USA, sade Jørund Rytman enligt den norska nyhetsbyrån NTB.

Utöver sin roll i Fremskrittspartiet är Rytman ordförande i lobbygruppen Israels Venner. Organisationen domineras av FrP-ledamöter men flera personer hos Høyre och Kristeliga Folkeparti.

Av den norska regeringens 18 ministrar har fem varit med i den Israelvänliga gruppen, bland dem justitieminister Anders Anundsen, skriver TT.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.