Fredsbevarande styrkor utreds för sexuella övergrepp

publicerad 4 april 2016
Fredsbevarande soldater ifrån Rwanda arbetar under FN:s flagg. Nu anklagas en del för övergrepp på flickor. Bilden är illustrativ.

Soldater från Frankrike, Gabon och Burundi som varit stationerade i Centralafrikanska republiken anklagas nu för att ha begått grova sexuella övergrepp på omkring 100 flickor i landet. Bland annat ska flera flickor ha bundits fast och tvingats att ha sex med hundar.

Fyra av flickorna ska ha betalats motsvarande mellan 50 och 70 kronor och sedan tvingats ha sex med hundar framför en hög fransk officer. En av dessa flickor ska sedan ha avlidit av sjukdom, rapporterar Independent.

Ytterligare en flicka ska ha våldtagits på ett hotell av fredsbevarande personal så sent som förra veckan och nu meddelar FN att en särskild delegation har tillsatts för att utreda övergreppen, som man kallar för vidriga och extremt allvarliga.

Sexuella övergrepp och våldtäkter begångna av fredsbevarande styrkor i Centralafrikanska republiken är ingenting nytt, senast i februari kom flera rapporter om hur minderåriga gruppvåldtagits av utländsk militär personal.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.