Frankrike ger Storbritannien skulden för massinvandringen

Migrationskrisen i Europa

publicerad 1 december 2021
- av Isac Boman

Frankrikes EU-minister Clement Beaune anser att Storbritanniens ekonomiska system tillåter ett ”kvasimodernt slaveri” och att det är den brittiska regeringen som bär skuld för den illegala massinvandringsvågen från Frankrike till Storbritannien.

– Det finns, låt oss säga det – en ekonomisk modell av vad som ibland är kvasimodernt slaveri eller åtminstone illegalt arbete som är mycket stark, sa Beaune i fransk tv.

Han menade vidare att den brittiska ekonomiska modellen med mycket få kontroller gör det enkelt för mindre nogräknade arbetsgivare att exploatera och utnyttja illegala migranter som arbetskraft och att detta är något som är betydligt mindre vanligt i Frankrike.


Annonser:


Om Storbritannien inte ser över sitt ekonomiska system och inför åtgärder för att skapa en ”mer följsam arbetsmarknadsreglering” så kommer landet fortsätta attrahera illegala invandrare från tredje världen – där många tar sig till Storbritannien från Frankrike i skruttiga båtar via den engelska kanalen.

– Vi ber britterna att förändra sitt ramverk, vädjar han.

Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin anser i sin tur att den storskaliga massinvandringen till Storbritannien från Frankrike är en primärt brittisk fråga – han hävdar dock att lösningen inte är stängda gränser och fler kontroller, utan att Storbritannien istället liberaliserar och gör det enklare för migranter att få uppehållstillstånd i landet.

Darmanin håller dock med sin ministerkollega om att det är det brittiska ekonomiska systemet som attraherar invandrarna från tredje världen och att detta bör förändras för att massinvandringen ska avta.

– En av den brittiska ekonomins motorer – inte samtliga naturligtvis – är att anställa illegal arbetskraft.

Under den senaste tiden har Storbritannien och Frankrike hamnat i flera diplomatiska och verbala konflikter med varandra om just det faktum att invandrare från tredje världen tar sig från den franska sidan till den brittiska.

Britterna menar att Frankrike understödjer de illegala migranternas försök att ta sig till England och att de borde göra betydligt mer än idag för att stoppa dem.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.