Utrikes

Frankrike femte landet med över 1000 corona-dödsfall

Antalet smittade i landet ökade med 12 procent på ett dygn.

Efter Kina, Italien, Iran och Spanien har nu även Frankrike nått över 1000 dödsfall på grund av coronaviruset. I landet räknar man nu med att den karantän som införts utvidgas och kommer att gälla i åtminstone sex veckor till.

Hälsoministern Olivier Veran förklarade under en presskonferens att han inte kan svara på när karantänen kommer att brytas, men förutsatt att man följer vetenskapsrådets rekommendationer kommer den att gälla till den 28 april.
Rådet har i sin tur gått ut med rekommendationen att en fullständig nedsläckning av samhället är den enda riktigt effektiva strategin och att denna måste implementeras mycket hårt, skriver Reuters.

Premiärminister Edouard Philippe bekräftade redan i måndags att de åtgärder som hittills tagits av den franska regimen, där verksamheter släckts ner och socialt umgänge begränsats, mycket väl kan bestå en längre tid, och att fler restriktioner samtidigt kan tillkomma.

Hälsoministern meddelade samtidigt att man kommer följa WHO:s rekommendationer och testa fler fransmän än vad man gör idag, med uppemot 10 000 tester dagligen.

Under gårdagen avled ytterligare 240 fransmän, vilket innebär att landet nu är det femte hårdast drabbade av dem som har någorlunda tillförlitlig dokumentation över smittspridningen. Nu har över 1100 fransmän dött och siffran gäller ändå bara personer som avlidit på sjukhus, varför mörkertalet kan vara mycket stort vad gäller dödsfall från exempelvis äldreboenden.

Antalet bekräftade fall ökade med 12 procent till 22 300 på bara ett dygn och över 2500 personer befinner sig i skrivande stund i fransk intensivvård.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!