Frankrike femte landet med över 1000 corona-dödsfall

publicerad 26 mars 2020
- av Per Nordin
Antalet smittade i landet ökade med 12 procent på ett dygn.

Efter Kina, Italien, Iran och Spanien har nu även Frankrike nått över 1000 dödsfall på grund av coronaviruset. I landet räknar man nu med att den karantän som införts utvidgas och kommer att gälla i åtminstone sex veckor till.

Hälsoministern Olivier Veran förklarade under en presskonferens att han inte kan svara på när karantänen kommer att brytas, men förutsatt att man följer vetenskapsrådets rekommendationer kommer den att gälla till den 28 april.

Rådet har i sin tur gått ut med rekommendationen att en fullständig nedsläckning av samhället är den enda riktigt effektiva strategin och att denna måste implementeras mycket hårt, skriver Reuters.

Premiärminister Edouard Philippe bekräftade redan i måndags att de åtgärder som hittills tagits av den franska regimen, där verksamheter släckts ner och socialt umgänge begränsats, mycket väl kan bestå en längre tid, och att fler restriktioner samtidigt kan tillkomma.

Hälsoministern meddelade samtidigt att man kommer följa WHO:s rekommendationer och testa fler fransmän än vad man gör idag, med uppemot 10 000 tester dagligen.

Under gårdagen avled ytterligare 240 fransmän, vilket innebär att landet nu är det femte hårdast drabbade av dem som har någorlunda tillförlitlig dokumentation över smittspridningen. Nu har över 1100 fransmän dött och siffran gäller ändå bara personer som avlidit på sjukhus, varför mörkertalet kan vara mycket stort vad gäller dödsfall från exempelvis äldreboenden.

Antalet bekräftade fall ökade med 12 procent till 22 300 på bara ett dygn och över 2500 personer befinner sig i skrivande stund i fransk intensivvård.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.