Fortsatt migrationskaos under Melonis styre

Migrationskrisen i Europa

publicerad 17 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Giorgia Meloni och hennes regering har inte lyckats bromsa den systematiska migrationen till landet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Giorgia Meloni och hennes konservativa regeringsparti kom till makten efter att ha lovat väljarna att stoppa den systematiska illegala migrationen till Italien och ta med i hårdhandskarna mot människosmugglarna.

I verkligheten har dock över 100 000 asylsökande tagit sig till Italien bara i år. Nu får premiärministern hård kritik och anklagas för att ha svikit sina vallöften.

Meloni och hennes nationalkonservativa parti Italiens bröder blev mycket populära hos de italienska väljarna när man under valkampanjen lovade att på olika sätt stoppa migrantbåtarna och inflödet av nordafrikanska illegala invandrare.

I verkligheten har dock mycket lite hänt och hittills i år har över 100 000 asylsökare redan nått Italien – att jämföra med cirka 48 000 under samma period förra året. Om migrantströmmarna håller i sig är det inte omöjligt att det tidigare massinvandringsrekordet på 180 000 personer från 2016 slås redan under Melonis första år vid makten.

Oppositionen pekar på att Giorgia Meloni och hennes partikamrater under kampanjen lovade att lösa landets migrantkris – men att hon väl vid makten visat sig inkapabel att göra just detta.

– Under flera år hånade Meloni och Salvini oss varje sommar för antalet migranter som anlände. När nu ankomsterna fördubblats försöker de avleda uppmärksamheten och låtsas att de inte ser vad som händer, kommenterar Giuseppe Conte, tidigare premiärminister och ledare för den centristiska Femstjärnerörelsen.

Enligt Stefano Bonaccini, guvernör i regionen Emilia Romagna är det tydligt att den konservativa regeringen misslyckats med sin migrationspolitik.

– De skriker alltid om att ‘stänga hamnarna’ och ‘det är slut med migranter’ och ‘italienare först’, men högern uppvisar ett uppenbart misslyckande i sin hantering av invandringen,

I dagsläget föder och huserar italienska myndigheter drygt 130 000 nyanlända migranter – och de blir hela tiden fler. Det italienska mottagningssystemet är därför under mycket hårt tryck och håller enligt bedömare på att ”implodera”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!