Förbjudet att demonstrera för Palestina i Frankrike

publicerad 19 juli 2014
I Frankrike är det numera olagligt att torgföra kritik mot Israel

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Frankrike genomför landets regering åtgärder för att hindra oliktänkande från att yttra sig kritiskt mot Israel. Bland annat förbjuder man som första land i världen demonstrationer som är pro-palestinska, efter påtryckningar från en judisk lobbygrupp.

Den brittiska tidningen Daily Mail beskriver demonstrationsförbudet som ett skandalöst angrepp mot demokratin. Men enligt den franska inrikesministern Bernard Cazeneuve är massdemonstrationerna “ett hot mot den allmänna ordningen”.

Kritiker mot förbudet anser att den franska regeringen kriminaliserar åsikter som är till stöd för Palestina och kritiska mot ockupationsmakten Israel. Dessutom kan den som ens delar information på sociala medier om de olagliga demonstrationerna riskera att få ett års fängelse och böter på upp till 15 000 euro.

Förbudet mot pro-palestinska demonstrationerna kommer efter att den judiska lobbyorganisationen National Bureau for Vigilance against Anti-Semitism (BNVCA) genomfört påtryckningar mot Frankrikes regering, enligt Jerusalem Post.

BNVCA kallar demonstrationerna för att vara “fientliga sammankomster” som sprider antisemitism.

Frankrikes politiker måste ta ställning. Demonstrationsfriheten kan inte ske på bekostnad av inskränkningar av de judiska medborgarnas fri- och rättigheter, säger BNVCA i ett uttalande någon dag innan förbudet kom till.

Just nu är Palestina-Israel-konflikten särskilt infekterad då Israel och Gazaremsan ligger i krig med varandra.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!