Valet i Österrike

Folkpartiet och Sebastian Kurz går mot seger i Österrike

Sebastian Kurz blir med största sannolikhet Österrikes näste förbundskansler

Den blott 31 år gamla Sebastian Kurz och det kristdemokratiska folkpartiet ÖVP ser ut att bli segrare i söndagens val i Österrike. Samtidigt ökar det invandringskritiska och EU-skeptiska FPÖ med över sex procentenheter.

Söndagens val innebär att Sebastian Kurz bli Österrikes näste förbundskansler. Kurz parti ÖVP får enligt de första undersökningarna 30,5 procent av rösterna och blir därmed största parti.
Det invandringskritiska och EU-skeptiska FPÖ, under ledning av Heinz-Christian Strache, ser ut att bli näst största parti med 26,8 procent, en ökning med över sex procentenheter sedan valet 2015 då partiet fick 20,5 procent av rösterna.

Det styrande socialdemokratiska SPÖ, under ledning av förbundskanslern Christian Kern, blir tredje störst med 26,2 procent – med omkring hälften av rösterna räknade, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

President Alexander Van der Bellen, som besegrade FPÖ:s Norbert Hofer i presidentvalet ifjol, och hans parti De gröna, som leds av Ingrid Felipe, gör ett katastrofval och ser ut att få omkring 4,9 procent av rösterna. Partiet har halverat sitt stöd sedan valet 2013 då man fick 12,4 procent av rösterna.

Om resultaten står sig kommer Sebastian Kurz, som också blir världens yngste regeringschef, att få tänka igenom vilka partier han vill bilda en koalitionsregering med. SPÖ, som sitter i regering med ÖVP, har annonserat att man inte är intresserade av att fortsätta regeringssamarbetet med ÖVP.

Det har spekulerats i att Kurz och ÖVP kommer att bilda regering med FPÖ. ÖVP har kopierat mycket av FPÖ:s “populistiska” och invandringskritiska retorik under valkampanjen, vilket visat sig vara ett framgångsrecept för ÖVP.

Om Sebastian Kurz blir Österrikes näste förbundskansler blir han också, med sina 31 år fyllda, världens yngste regeringschef. Trots sin unga ålder är Kurz ingen nybörjare inom politiken. Han har varit Österrikes utrikesminister sedan 2013 och är sedan i år också ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!