FN:s säkerhetsråd antar resolution om “humanitära pauser” i Gaza

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 16 november 2023
- av Jan Sundstedt
FN-högkvarteret i New York, USA.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


FN:s säkerhetsråd har godkänt en resolution som uppmanar till “humanitära pauser och korridorer” i det krigshärjade Gaza. Totalt 12 länder i rådet med 15 medlemmar röstade för dokumentet. USA, Storbritannien och Ryssland lade ned sina röster.

FN:s säkerhetsråd antog på onsdagskvällen en resolution om situationen i Gaza och kriget mellan Israel och Hamas. Ett krig som hittills sett tusentals civila dödsoffer, varav cirka 5 000 är barn enligt palestinska källor.

Resolutionen har initierats och författats av Malta och beskrivs bland annat som ett försök att hjälpa utsatta barn i den israelisk-palestinska konfliktzonen. Ett efterlängtat diplomatiskt genombrott efter veckor av bittra förhandlingar.

Dokumentet innehåller ett antal punkter varav de viktigaste är:

  • En uppmaning att upprätta utökade humanitära pauser och korridorer i Gazaremsan “under ett tillräckligt antal dagar för att, i enlighet med internationell humanitär rätt, möjliggöra fullständigt, snabbt, säkert och obehindrat humanitärt tillträde” för FN, Internationella rödakorskommittén och andra opartiska humanitära organisationer så att de kan leverera humanitärt bistånd, reparera viktig infrastruktur och organisera “brådskande räddnings- och återhämtningsinsatser, inklusive för saknade barn i skadade och förstörda byggnader”.
  • Den humanitära pausen bör vara tillräckligt lång för att genomföra “evakuering av sjuka eller skadade barn och deras vårdnadshavare”.
  • Ett omedelbart frisläppande av all gisslan, särskilt barn. Resolutionen uppmanar alla parter i konflikten att avstå från att beröva civilbefolkningen grundläggande tjänster och humanitärt bistånd.

Resolutionen understryker även vikten av “mekanismer för samordning, humanitär underrättelse och konfliktlösning”.

Israel förkastar resolutionen

Israels FN-ambassadör Gilad Erdan menade i ett uttalande efter omröstningen att resolutionen är “frikopplad från verkligheten och meningslös”.

Oavsett vad rådet beslutar kommer Israel att fortsätta agera i enlighet med internationell lag medan Hamas terrorister inte ens kommer att läsa resolutionen överhuvudtaget, än mindre följa den, sade Erdan.

Kritiska röster menar att resolutionen är ett slag i luften då den inte kräver ett omedelbart eld upphör (om än tillfälligt) samt att den inte uttryckligen fördömer Hamas, medan andra kritiker kallar resolutionen partisk till förmån för “staten Israels ockupation och förtryck”.

“Ett viktigt första steg”

Den palestinske ambassadören Riyad Monsour välkomnade att rådet “äntligen agerar”, men menade att behovet av en vapenvila borde ha tillgodosetts och att det är “dags för fred”. Han kritiserade också rådets brist på fördömande av dödandet av civila och humanitära arbetare.

I ett uttalande kallade International Rescue Committee omröstningen för “ett viktigt första steg”. “Det åligger nu alla parter i konflikten och alla FN:s medlemsländer att göra allt som står i deras makt för att hjälpa till att omvandla dessa ord till handling“, fortsatte uttalandet från IRC.

Över 120 länder vid FN:s generalförsamling röstade i förra månaden för en “varaktig humanitär vapenvila” som ett förhoppningsvis första steg till ett upphörande av fientligheterna. Omröstningen i det organet är till skillnad från en obligatorisk omröstning i säkerhetsrådet emellertid ej bindande.

Vilken effekt på stridigheterna den nu genomröstade resolutionen de facto får på stridigheterna är enligt många bedömare oklar, och sannolikt marginell.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!