FN:s flyktingkommissarie: ”EU kan ta in fler”

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 24 augusti 2022
- av Sofie Persson
Filippo Grandi under en presskonferens vid OECD 2016.

Flyktingkrisen från Ukraina visar hur effektiva EU kan vara att ta emot flyktingar. Det anser FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi som menar att man bör använda samma tillvägagångssätt även för flyktingar utanför Europa.

Varför inte använda några av dessa tillvägagångssätt för andra människor som kommer att knacka på Europas dörrar? frågar sig Grandi.

När kriget i Ukraina startade för ungefär ett halvår sedan flydde miljontals människor från landet i vad som beskrivs som den största utvandringen som skett i Europa sedan andra världskriget. EU aktiverade då för första gången ett nödsystem som gjorde att ukrainare bland annat kunde röra sig fritt inom EU, arbeta och få tillgång till sjukhusvård samt få hjälp med boende. Många flyktingar har dock redan nu återvänt till Ukraina.

Detta, menar FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi, visar på att EU kan ta emot fler flyktingar än man tidigare givit sken av.

Om det är möjligt för ett så stort antal människor, och eftersom det har visat sig vara så effektivt, varför inte använda några av dessa tillvägagångssätt också för andra människor som kommer att knacka på Europas dörrar? frågar sig Grandi i en intervju med AP News.

Han jämför den ukrainska flyktingvågen av kvinnor och barn med migrationskrisen 2015, som såg en särskilt intensiv våg av migranter från Mellanöstern och Nordafrika.

Regeringschefer i Europa tillbringade timmar och dagar med att förhandla vart och vem som skulle ta hundra personer flytande på en båt i Medelhavet, säger Grandi. I motsats till det, miljontals (av ukrainare) omfamnades, accepterades och fick tillgång till tjänster på ett mycket effektivt sätt.

Grandi menar att kontrasten i olika ageranden gentemot flyktingar från europeiska länder som Ukraina är ”rasistiskt”.

Deklarationer som jag hört från några politiker som säger att ukrainarna är riktiga flyktingar … och att de andra inte är riktiga flyktingar. Det är rasistiskt. Punkt.

Vem Grandi syftar på säger han inte, men troligen menar han uttalandet som Greklands migrationsminister Notis Mitarachi gjorde i början av kriget där han refererade till ukrainska flyktingar som genuina flyktingar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!