FN: Ukraina använde mänskliga sköldar på vårdhem

Kriget i Ukraina

publicerad 13 juli 2022
- av Sofie Persson
Ukrainska soldater.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I början av kriget mellan Ryssland och Ukraina attackerades ett vårdhem i Stara Krasnianka, där omkring 50 civila personer dog. Ukraina har anklagat Ryssland för den ”oprovocerade” attacken. En rapport från FN visar dock att ukrainska styrkor inte är helt oskyldiga till dödsfallen då det kunnat konstateras att man använt sig av mänskliga sköldar.

I mars i år tog sig ryska styrkor in på ett vårdhem i Stara Krasnianka i östra Luhansk. Anledningen var att det i byggnaden fanns, förutom 71 funktionshindrade personer och personal, ukrainska styrkor. Enligt uppgifter ska endast runt 20 civila personer ha överlevt i vårdhemmet även om den exakta siffran ännu är oklar.

Ukrainska myndigheter var snabba att anklaga de ryska styrkorna i vad man kallade för en ”oprovocerad och medveten” attack.

En rapport från FN visar nu dock att de ukrainska styrkorna också bär en del av ansvaret. I rapporten står att varken de ryska eller ukrainska styrkorna tagit hänsyn till de civilas säkerhet under kriget lagar och slår fast att Ukraina har använt sig av mänskliga sköldar. Rapporten bekräftar inte att varken Ukraina eller Ryssland brutit mot krigets lagar, men att det inträffade är problematiskt från en synpunkt om mänskliga rättigheter.

Innan de ukrainska soldaterna tog sig in på vårdhemmet vädjade personalen om att få bli evakuerade, något som inte var möjligt då man redan minerat platsen. Soldaterna ockuperade sedan vårdhemmet och stred mot ryska styrkor i tre dagar medan boende och personal blev utan både vatten och elektricitet.

Även David Crane, en tidigare anställd på USA:s försvarsdepartement, menar att de ukrainska styrkorna placerade dessa människor i en “dödszon” och att man då kan ha brutit mot krigslagar.

Saken är att civila inte kan bli medvetna mål, punkt, sade han till AP. Ukrainarna placerade dessa personer i en dödszon, och det får man inte göra.

Ukraina har inte besvarat rapporten än, men menar att man “ska titta på” om ukrainska soldater befann sig i hemmet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!