FN: Krigsbrott på båda sidor i kriget i Jemen

publicerad 30 augusti 2018
Saudiskt bombanfall i Jemens huvudstad Sanaa.

Både den Saudi-ledda koalitionen och huthirebellerna har gjort sig skyldiga till krigsbrott i samband med kriget i Jemen. Det slår FN fast i en ny rapport.

Kriget i Jemen har sedan det inleddes krävt tiotusentals liv och orsakat en av världens mest akuta humanitära kriser. Den jemenitiska regeringen är på samma sida som den Saudi-ledda koalitionen, som bland annat stöds av USA och Nato. De strider mot den shiamuslimska huthirebellerna, som i sin tur stöds av Iran.

Människorättsorganisationer har upprepade gånger kritiserat koalitionen för deras bombningar mot civila mål i Jemen. Nyligen bombades en skolbuss av koalitionen vilket dödade 50 personer – de allra flesta av offren var barn.

Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) har nu publicerat en rapport som ger människorättsorganisationerna vatten på sin kvarn. I rapporten slår man fast att båda sidor gjort sig skyldiga till krigsbrott i samband med konflikten.

Det finns väldigt lite bevis för att parterna i konflikten har försökt att minska antalet civila offer. Jag uppmanar parterna att prioritera mänsklig värdighet i denna bortglömda konflikt, säger Kamel Jendoubi, ordförande för gruppen av internationella och regionala experter i Jemen vid OHCHR.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.