FN kräver utredning om övervåld mot Gula västarna

publicerad 16 mars 2019
- av Markus Andersson

Efter att över 2000 demonstranter skadats av polis i Frankrike de senaste månaderna kräver FN nu att polisens våldsanvändning mot den egna befolkningen utreds grundligt. Många av de skadade har invalidiserats för livet.

17 veckor i rad har proteströrelsen ”Gula västarna” demonstrerat i Frankrike för att visa sitt missnöje mot den franske presidenten Emmanuel Macron och den förda politiken i landet. Sedan dess uppges fler än 2200 demonstranter ha skadats, varav många allvarligt. 17 personer ska exempelvis ha förlorat ett eller båda ögonen och demonstranter har fått sina händer söndersprängda och blivit misshandlade med batongslag när de legat ner på marken.

De massiva skadorna har fått FN:s människorättschef Michelle Bachelet att reagera och hon kräver att Frankrike nu utreder de frekventa rapporterna om övervåld, rapporterar France 24. Den franska regeringen har i sin tur svarat att en utredning redan har påbörjats.

– Vi vill att regeringen fortsätter med dialogen, vilket också inkluderar en uppföljning av de nationella diskussioner som för närvarande pågår, och vi uppmanar till en fullständig utredning av alla rapporterade fall av överdriven våldsanvändning, meddelade Bachelet i ett tal till FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Från att ha samlat närmare 300 000 demonstranter i november förra året så har deltagarantalet i protesterna sjunkit till omkring 30 000. Att polisen använt sig av övervåld och medvetet gått våldsamt fram även mot fredliga demonstranter tros vara en stor anledning till minskningen.

En mängd videoklipp från protesterna har fått stor viral spridning utanför Frankrikes gränser, och tittare har bland annat kunnat se hur en person fått handen bortsprängd av en granat, en rullstolsbunden man som blir pepparsprayad och hur franska dissidenter blir misshandlade och trakasserade av polisen på olika sätt.

De många ögonskadorna orsakade av polisen har till och med lett till att 35 av Frankrikes ledande ögonläkare i ett öppet brev uppmanat polisen att sluta använda gummikulor omedelbart.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.