FN: ”Kan ta 80 år att bygga upp Gaza”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 3 maj 2024
- av Isac Boman
Stora delar av Gaza ligger idag i ruiner.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt en rapport från FN:s utvecklingsprogram, UNDP, kan det dröja ända in på 2100-talet innan all förstörelse i Gaza kan ha återställts efter Israels invasion och bombningar. Man pekar på att förödelsen “saknar motstycke” och att man inte stått inför en så svår uppgift “sedan andra världskriget”.

Man har i beräkningarna utgått från hur återuppbyggnaden sett ut efter andra konflikter och tagit hänsyn till den ovanligt omfattande förstörelsen Gaza drabbats av de senaste månaderna.

Organisationen pekar på att nästan sju månader av närmast oavbrutet israeliskt bombardemang orsakat skador för mångmiljardbelopp och reducerat ett stort antal höga flerfamiljshus till ruiner.

En FN-tjänsteman som citeras menar att den extrema förstörelsen gjort att Gaza på vissa sätt nu påminner om ett öde ”månlandskap”.

– Förstörelsens omfattning är enorm och saknar motstycke … Det här är en uppgift som det internationella samfundet inte har stått inför sedan andra världskriget, säger FN:s biträdande generalsekreterare Abdallah al-Dardari.

– Oöverträffade nivåer av mänskliga förluster, kapitalförstöring och en brant ökning av fattigdomen på så kort tid kommer att leda till en allvarlig utvecklingskris som äventyrar framtiden för kommande generationer, konstaterar Achim Steiner, chef för UNDP, i ett uttalande.

400 miljarder

Enligt palestinska myndigheter har cirka 80 000 hem totalförstörts och minst 34 000 människor dödas – de flesta kvinnor och barn.

FN:s bedömning är att det sannolikt behövs ”cirka 80 år för att återställa alla helt förstörda bostäder” – men att det i teorin kan ske betydligt snabbare än så beroende på omvärldens insatser och leveranser av byggmaterial.

Kostnaderna förväntas landa på mellan 330 och 430 miljarder kronor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!