FN-inspektörer beskjutna i Syrien

publicerad 26 augusti 2013

Krypskyttar i Damaskus öppnade eld mot fordonen som FN:s inspektörer färdades i när de skulle observera platsen där en påstådd kemvapenattacken ägt rum i onsdags, rapporterar AFP.

Ingen person uppges ha blivit skadad, men FN-teamet fick ändå avbryta undersökningen och vända tillbaka.

Den första bilen med undersökningsteamet blev avsiktligt beskjuten flera gånger av oidentifierade prickskyttar, säger FN-talespersonen Martin Nesirky enligt TT.

Statlig syrisk tv anklagar i ett uttalande rebellerna för att ligga bakom eldgivningen, enligt uppgifter från det syriska departementet, skriver RT.

Al-Jazeera skriver att den sex bilar stora konvojen med bepansrade FN-fordon var på väg mot ett rebellkontrollerat område som kallas för östra Ghouta. Där skulle de undersöka om det var en kemisk vapenattack som låg bakom att hundratals människor miste livet i onsdags.

På söndagen gav Syriens regering FN sitt godkännande till att släppa in experterna i de utsatta områdena. Man väntade flera dagar innan godkännandet kom, anledning var att oppositionen inte kunde garantera FN-experternas säkerhet, enligt Rysslands Röst.

 

Se även:
Syrien tillåter FN-inspektörer
USA planerar för bombning av Syrien
”Nyheter om kemisk attack publicerades i förväg”
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.