Utrikes

FN-inspektörer beskjutna i Syrien

Krypskyttar i Damaskus öppnade eld mot fordonen som FN:s inspektörer färdades i när de skulle observera platsen där en påstådd kemvapenattacken ägt rum i onsdags, rapporterar AFP.

Ingen person uppges ha blivit skadad, men FN-teamet fick ändå avbryta undersökningen och vända tillbaka.
Den första bilen med undersökningsteamet blev avsiktligt beskjuten flera gånger av oidentifierade prickskyttar, säger FN-talespersonen Martin Nesirky enligt TT.

Statlig syrisk tv anklagar i ett uttalande rebellerna för att ligga bakom eldgivningen, enligt uppgifter från det syriska departementet, skriver RT.

Al-Jazeera skriver att den sex bilar stora konvojen med bepansrade FN-fordon var på väg mot ett rebellkontrollerat område som kallas för östra Ghouta. Där skulle de undersöka om det var en kemisk vapenattack som låg bakom att hundratals människor miste livet i onsdags.

På söndagen gav Syriens regering FN sitt godkännande till att släppa in experterna i de utsatta områdena. Man väntade flera dagar innan godkännandet kom, anledning var att oppositionen inte kunde garantera FN-experternas säkerhet, enligt Rysslands Röst.

 

Se även:
Syrien tillåter FN-inspektörer
USA planerar för bombning av Syrien
”Nyheter om kemisk attack publicerades i förväg”

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!