FN-experter fördömer Israel för rekordblodigt år

Israels ockupation av Palestina

publicerad 18 december 2022
- av Markus Andersson
Pojke vid mur på Västbanken.

Det eskalerade israeliska våldet på ockuperade Västbanken fördöms av flera FN-experter. Under året har 150 palestinier dödats av israeliska styrkor i området varav 33 var barn.

Våldet mot palestinier är den högsta siffran sedan FN började dokumentera dödsfallen 2005. Det skriver kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i ett pressmeddelande.

Det finns ”oroande bevis” för att israeliska styrkor underlättar och deltar i attacker mot palestinska bostäder, enligt experterna. Detta bidrar till att göra det svårare att skilja på våld som utförts av israeliska staten och israeliska bosättare.

Man beskriver också systematiken i våldet.

Beväpnade och maskerade israeliska bosättare attackerar palestinier i deras hem, attackerar barn på väg till skolan, förstör egendom, bränner olivlundar och terroriserar hela samhällen ostraffat”, kan man läsa i pressmeddelandet.

Hela pressmeddelandet från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter här.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.