FN drar tillbaks Irans inbjudan till Syriensamtal

Iran är inte välkomna till de fredssamtal som ska hållas i Schweiz om situationen i Syrien på onsdag. FN vek sig för påtryckningar från den syriska oppositionen som hotade att bojkotta fredssamtalen om Iran närvarade.

publicerad 21 januari 2014
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon pratar i telefon med Syriens president Bashar al-Assad

Beslutet som fattades av FN under söndagen kom efter hotelser om bojkott från den syriska oppositionen. USA, Frankrike och Storbritannien och Saudiarabien protesterade också mot Irans närvaro eftersom landet inte stödjer ”Genèveplanen” för en övergångsregering i Syrien.

Han (Ban Ki-Moon) fortsätter att uppmana Iran att ansluta sig till den globala konsensus som råder bakom Genève-kommunikén, säger Ban Ki-Moons talesperson Martin Nesirky

Iran tror inte, efter att man blivit uteslutna, att konferensen kommer att åstadkomma särskilt mycket. Irans utrikesminister planerade att närvara på konferensen kort efter att FN bjudit in dem till fredssamtalen, som kommer att hållas i den schweiziska staden Montreaux.

Amerikanska tjänstemän hade klagomål på Irans roll i inbördeskriget i Syrien och påstår att den islamska republiken förvärrar spänningar genom att beväpna president Bashar al-Assads regeringstrupper. Det framkommer sedan tidigare att USA beväpnar oppositionella rebeller i inbördeskriget.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt hade inga problem med att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon bjöd in Iran skulle delta till fredskonferensen i Schweiz.

– Du behöver inte hålla någon fredskonferens för att mäkla fred bland vänner. Alla som har någon relevant roll borde finnas med runt bordet, sa han till nyhetsbyrån TT.

Ryssland kallar FN:s beslut att dra tillbaks inbjudan till Iran för ett misstag, men att det inte är någon katastrof.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.