Kriget i Syrien

FN drar tillbaks Irans inbjudan till Syriensamtal

Iran är inte välkomna till de fredssamtal som ska hållas i Schweiz om situationen i Syrien på onsdag. FN vek sig för påtryckningar från den syriska oppositionen som hotade att bojkotta fredssamtalen om Iran närvarade.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon pratar i telefon med Syriens president Bashar al-Assad

Beslutet som fattades av FN under söndagen kom efter hotelser om bojkott från den syriska oppositionen. USA, Frankrike och Storbritannien och Saudiarabien protesterade också mot Irans närvaro eftersom landet inte stödjer ”Genèveplanen” för en övergångsregering i Syrien.

Han (Ban Ki-Moon) fortsätter att uppmana Iran att ansluta sig till den globala konsensus som råder bakom Genève-kommunikén, säger Ban Ki-Moons talesperson Martin Nesirky
Iran tror inte, efter att man blivit uteslutna, att konferensen kommer att åstadkomma särskilt mycket. Irans utrikesminister planerade att närvara på konferensen kort efter att FN bjudit in dem till fredssamtalen, som kommer att hållas i den schweiziska staden Montreaux.

Amerikanska tjänstemän hade klagomål på Irans roll i inbördeskriget i Syrien och påstår att den islamska republiken förvärrar spänningar genom att beväpna president Bashar al-Assads regeringstrupper. Det framkommer sedan tidigare att USA beväpnar oppositionella rebeller i inbördeskriget.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt hade inga problem med att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon bjöd in Iran skulle delta till fredskonferensen i Schweiz.

– Du behöver inte hålla någon fredskonferens för att mäkla fred bland vänner. Alla som har någon relevant roll borde finnas med runt bordet, sa han till nyhetsbyrån TT.

Ryssland kallar FN:s beslut att dra tillbaks inbjudan till Iran för ett misstag, men att det inte är någon katastrof.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!