Utrikes

FN: belägring av syriska städer är brott mot mänskligheten

Barn i förgrunden av den lilla staden Madaya i sydvästra Syrien innan kriget eskalerade

Belägringen av syriska städer, bland andra Madaya, kan klassas som en krigsförbrytelse och ett brott mot mänskligheten.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Zeid bin Raad säger på en presskonferens i Genève att belägringen av städer i Syrien kan klassas som ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Det handlar bland annat om staden Madaya där man redan dör av svält.
– När vi ser fall av påtvingad svält i Madaya samt livet i de femton belägrade städerna är det klart för oss att det inte bara är krigsförbrytelser, utan också brott mot mänskligheten, om vi får bevis på det. Det är ytterst allvarliga frågor, säger bin Raad.

I fråga om Syrien påminner bin Raad att amnesti är oacceptabel, när det handlar om brott, särskilt brott mot mänskligheten.

Den internationella organisationen Läkare utan gränser har tidigare uppgett att Madayas befolkning svälter ihjäl trots humanitär hjälp. Sexton personer har dött av svält sedan början av året.

 

se.sputniknews.com

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • FN
  • Syrien