FN: belägring av syriska städer är brott mot mänskligheten

publicerad 4 februari 2016
Barn i förgrunden av den lilla staden Madaya i sydvästra Syrien innan kriget eskalerade

Belägringen av syriska städer, bland andra Madaya, kan klassas som en krigsförbrytelse och ett brott mot mänskligheten.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Zeid bin Raad säger på en presskonferens i Genève att belägringen av städer i Syrien kan klassas som ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Det handlar bland annat om staden Madaya där man redan dör av svält.

– När vi ser fall av påtvingad svält i Madaya samt livet i de femton belägrade städerna är det klart för oss att det inte bara är krigsförbrytelser, utan också brott mot mänskligheten, om vi får bevis på det. Det är ytterst allvarliga frågor, säger bin Raad.

I fråga om Syrien påminner bin Raad att amnesti är oacceptabel, när det handlar om brott, särskilt brott mot mänskligheten.

Den internationella organisationen Läkare utan gränser har tidigare uppgett att Madayas befolkning svälter ihjäl trots humanitär hjälp. Sexton personer har dött av svält sedan början av året.

 

se.sputniknews.com
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.