Floridas guvernör vill ha dödsstraff för pedofiler

publicerad 18 april 2023
- av Isac Boman
T.v: Ron DeSantis. T.h: Elektrisk stol i Florida.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Floridas republikanske guvernör Ron DeSantis stöder två lagförslag som skulle göra det möjligt att avrätta pedofiler som våldtagit barn och menar att “dödsstraffet är det enda lämpliga straffet i sådana situationer”.

Lagförslagen som DeSantis stöder skulle tillåta dödsstraff för personer som utför sexuella övergrepp mot barn under 12 år och dessutom göra det enklare för juryerna att rekommendera dödsstraffet.

– Vi beviljar dödsstraff för barnvåldtäktsmän, bekräftade han i radioprogrammet ”Good Morning Orlando”.

DeSantis medgav samtidigt att en sådan förändring av lagstiftningen skulle kunna strida mot Högsta domstolens senaste prejudikat – men han tror att den nuvarande HD troligen skulle överväga att ompröva frågan.

HD beslutade med minsta möjliga marginal 2008 att dödsstraffet inte bör utdömas vid ett brott där offret själv inte dött, sedan dess har dock samtliga av domstolens dåvarande domare bytts ut.

– Min åsikt är att en del av de här personerna kommer att bli serievåldtäktsmän av sex- och sjuåriga barn. Jag anser att dödsstraffet är det enda lämpliga straffet i sådana situationer, förklarade guvernören.

DeSantis menar vidare att vissa jurymedlemmar drivs av en agenda där man helt vill avskaffa dödsstraffet och att det därför är viktigt att göra det enklare för juryn att rekommendera dödsstraff, det ska räcka att åtta av tolv medlemmar röstar för detta – istället för att beslutet måste vara enhälligt som idag.

Guvernören förväntas sikta på att bli Republikanernas presidentkandidat 2024 och hans främste utmanare bedöms enligt New York Post bli den förre presidenten Donald Trump.

– Vi ska hålla människor ansvariga. Vi förkastar en politik som är mjuk mot brottslighet, som att avskaffa kontant borgen eller lagstiftning som låter farliga brottslingar komma ut ur fängelset innan de har avtjänat sitt straff. Vi ser plågan över hela landet av vänsterorienterade distriktsåklagare som blir valda, deklarerade DeSantis nyligen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!