Finländsk toppolitiker stoppade tågtrafiken med olaglig graffiti – “Jag ber om ursäkt”

publicerad 27 juni 2023
- av Isac Boman
Paavo Arhinmäki har varit fascinerad av graffiti sedan barnsben.

Helsingfors biträdande borgmästare Paavo Arhinmäki togs på bar gärning när han och en vän klottrade på en vägg vid järnvägsrälsen på midsommarafton.

Polisen nödgades också stänga av tågtrafiken på grund av vänsterpolitikerns agerande – eftersom obehöriga under inga omständigheter får vistas på banområdet.

Paavo Arhinmäki är biträdande borgmästare för kultur- och fritidssektorn i Helsingfors och dessutom tidigare partiledare för socialistiska Vänsterförbundet samt före detta riksdagsledamot.

Vid 22-tiden på midsommarafton konfronterades han och en kamrat av vakter när de var i full färd med att måla olaglig graffiti på en betongvägg i anslutning till en järnvägstunnel, och polis tillkallades.

Vänsterpolitikern erkänner att han gjort sig skyldig till brott och ”kommer att bära ansvaret” för detta, men han utreds också för störande av trafik eftersom polisen tvingades stänga av tågtrafiken på banan då obehöriga inte får vistas på banområdet, rapporterar Yle.

Arhinmäki anser dock inte att han behöver avgå från sin post som biträdande borgmästare och får också stöd från Vänsterförbundets fullmäktigegrupp.

– Arhinmäki berättade omedelbart om det som skett till gruppen och bad djupast om ursäkt. Han kommer att bära det straffrättsliga ansvaret. Vi har fullt förtroende för honom och stöder honom som biträdande borgmästare också efter det här, säger gruppens ordförande Mia Haglund.

På Facebook berättar vänsterledaren att han alltid varit fascinerad av graffiti, att han är medveten om att det finns en massa lagliga graffitiväggar i Helsingfors, men att han ändå beslöt att måla vid tågbanan.

Det var dumt av oss att tro att ingen skulle bry sig om att vi målade på en sådan plats… Med facit i hand var det en dum idé att tro att det inte gick tåg till Nordsjö hamn. Det finns ingen midsommar på världens hav. Det var helt otänkbart och det var dumt att måla där när det finns licensierade väggar”, skriver han bland annat.

Jag är verkligen ledsen för den här idiotiska dumheten. Jag ber om ursäkt”, avslutar han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!