Finland stängde gränserna för ryska turister

Det nya kalla kriget

publicerad 30 september 2022
- av Redaktionen
Bilkö vid gränskontroller i finska byn Vaalimaa.

Vid midnatt stängde Finland sina gränser för ryska turister.

I mitten av september beordrade Rysslands president Vladimir Putin en delvis mobilisering i landet till följd av att kriget i Ukraina blev mer långdraget än man tidigare tänkt sig. 300 000 män skulle därmed kallas in till aktiv tjänstgöring, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Finland beslutade tidigare i veckan att, liksom bland annat Polen, skärpa inresereglerna för ryska medborgare. Vid midnatt stängde man därför gränsen för ryssar med enbart turistvisum.

I beslutet fastställer regeringen att ryska medborgarnas inresa för turismsyfte i Finland riskerar internationella relationer, kommenterar utrikesministern Pekka Haavisto.

Eftersom Polen och de baltiska länderna redan stängt sina gränser för ryska turister har Finland blivit ett transitland för ryssar och det har blivit ett hårt politiskt och offentligt tryck på regeringen att göra någonting åt det, menar Liselott Lindström, Finlandskorrespondent för Aktuellt.

Finland hade hoppats på att EU skulle ha fattat ett centraliserat beslut om det här, men eftersom det inte kom något valde man själv att fatta det här beslutet, säger hon.

Finlandssvenska journalisten Anna-Lena Laurén säger att beslutet har lett till en väldig besvikelse bland ryska medborgare och att många inte hade väntat sig att Finland skulle ta ett sådant beslut.

Folk är olyckliga. Människor är vana att enkelt kunna korsa den finska gränsen, säger hon.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.