Finland och Sverige deltar i Nato-övningar

publicerad 24 mars 2015

Den 24 och 25 mars övar man attacker mot markmål i Estlands försvarsstyrkors centrala övningsområde. Det är en del av flygvapenövningarna som Estland håller tillsammans med USA till och med den 17 april.

Finland och Sverige tänker också vara med i övningarna, men deras flygplan kommer inte att lämna sina länders luftrum och landa på estniska flygbaser.

En amerikansk flygdivision bestående av 14 stycken F-16-plan och 300 soldater har redan anlänt till Ämari flygbas i Estland.

Övningarnas program innebär att man utvecklar ett militärt samarbete mellan de två länderna, övar flygningar på låg höjd samt flygattacker mot markmål. Jaktplan använder både luftburna vapen samt övnings- och stridsbomber.

USA tror inte att militärövningar så tätt intill den ryska gränsen kan öka spänningen. ”Det tror vi inte”, sade amerikanska UD:s talesman Jeff Ratke, när journalister före övningarnas start bokstavligen tvingade honom att ge ett entydigt svar på frågan.

Man försökte, dock förgäves, att ta reda på varför Washington tror att dess övningar i närheten av den ryska gränsen främjar stabiliteten, medan Rysslands övningar på sitt eget territorium trappar upp situationen. Utan att svara direkt påpekade Ratke att Estland är ett självständigt land och medlem i Nato. ”Vi upprepar ständigt att vi erkänner att man har rätt till regelmässiga övningar som ska genomföras i enlighet med internationella normer”, tillade Jeff Ratke.

 

swedish.ruvr.ru
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.