Fängelse för den som bränner EU-flaggan i Tyskland

publicerad 18 maj 2020
- av Per Nordin
EU-flaggan får inte längre "skändas" i Tyskland.

Att bränna upp en EU-flagga räknas nu som ett hatbrott i Tyskland. Den som gör detta kan räkna med ett flerårigt fängelsestraff.

Det tyska parlamentet röstade under tisdagen igenom att kriminalisera brännandet av såväl nationella flaggor som den kontroversiella EU-flaggan. Nu räknas detta som ett lika allvarligt brott som att elda upp den tyska flaggan och den som gör sig skyldig till flaggbränning kan straffas med upp till tre års fängelse. Det blir även straffbart att ”kränka” EU:s ”nationalsång” Hymn till glädjen av Beethoven, rapporterar BBC.

Bakgrunden till förbudet är inte främst att EU-flaggor eldats upp, utan att demonstranter i Tyskland tidigare har bränt israeliska flaggor. Detta har föranlett judiska lobbygrupper att rikta massiv kritik mot landets lagstiftning.


Annonser:


Landets justitieminister Christine Lambrecht försvarar lagändringen och menar att det är nödvändigt att kriminalisera flaggbrännande.

–Att bränna flaggor har inget att göra med fredliga protester, konstaterar hon och menar att det riskerar att frambringa ”hat, ilska och aggression” och dessutom såra människors känslor, något som inte är acceptabelt i Tyskland.

Det blir också olagligt att ta sönder eller på andra sätt deformera en flagga publikt i landet. Sedan tidigare är offentligt bärande av alla flaggor och symboler som kan associeras till den historiska nationalsocialistiska regimen också förbjudna.

Det invandringskritiska partiet Alternative for Germany (AfD) har fördömt den nya lagen och menar att Tyskland än en gång försöker bekämpa såväl yttrandefriheten som den konstnärliga friheten.

I Frankrike, Spanien, Italien och Grekland är det olagligt att skända nationalflaggan, men någon lagstiftning som omfattar EU-flaggan finns dock inte ännu i dessa länder.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.