Falska nyheterna som sprids om kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 14 mars 2022
- av Isac Boman
Leonardo DiCaprio har inte donerat 10 miljoner dollar till Ukrainakriget.

Den senaste tiden har det flitigt rapporterats om att Leonardo DiCaprio ska ha donerat 10 miljoner dollar till Ukraina och dess militär – vilket visat sig vara ytterligare en i raden av de falska nyheter som flödar mer än någonsin i samband med kriget i Ukraina.

Den 5 mars skrev GSA News – en tidning från sydamerikanska Guyana att DiCaprio donerat ett mångmiljonbelopp i syfte att ”stödja såväl krigsinsatser som humanitära insatser” i Ukraina. Man hävdade vidare att skådespelarens engagemang berodde på att DiCaprios mormor kom från Ukraina och att han kände nära band till landet. Som källa uppgav tidningen ”källor inifrån Ukraina idag”.

Nyheten blev snabbt viral och såväl internationella som stora svenska tidningar återpublicerade påståendena. Så gjorde även den statliga ukrainska nyhetskanalen Ukrinform som uttryckligen påstod att DiCaprio skänkt pengar till den ukrainska krigsmakten.

Historien är dock blott en i raden av många falska nyheter som nu sprids. Det finns i nuläget ingenting som tyder på att DiCaprio donerat några pengar till ukrainsk militär eller att hans mormor kommer från Ukraina. Däremot uppger en källa ”nära” DiCaprio att han ska ha skänkt en okänd summa pengar till välgörenhetsorganisationer som arbetar med humanitärt arbete i regionen.

Ansvariga för Internationella Visegradfonden, som DiCaprio enligt massmedia ska ha skänkt pengar till, har också avvisat all kännedom om någon sådan donation.

Under söndagen uppdaterade GSA News sin artikel och hävdar nu att uppgifterna om DiCaprios donation ”inte kan verifieras” och att uppgifterna ursprungligen kom från en ”ukrainsk kvinna vars inlägg om kriget med Ryssland generellt sett varit korrekta”.

Bland andra falska nyheter som spridits under kriget är den kanske mest kända så här långt att bilder från dataspelet Digital Combat Simulator använts för att sprida en myt om en ukrainsk stridspilot som ska ha slagit ut ett stort antal ryska flygplan – en myt som blev känd som “The Ghost of Kiev”.

Bland mer anmärkningsvärda påståenden kan även nämnas den ukrainske presidentens, Zelenskyj, egna påståenden om att ryska stridsvagnar riktat beskjutning in mot kärnkraftverket Zaporizhzhia, falsk information som basunerades ut i mainstreammedia även i Sverige under flera dagar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!