Experter: Autonoma AI-drivna krigsrobotar snart verklighet i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 5 januari 2023
- av Jan Sundstedt
Amerikansk CBP Predator B-drönare.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Experter tror att autonoma AI-drivna krigsrobotar relativt snart kan komma att användas i kriget i Ukraina. I praktiken syftar detta på drönare som själva kan välja ut och identifiera mål som de sedan attackerar, helt utan mänsklig medverkan.

Det var närmare ett år sedan kriget i Ukraina inleddes med många avlidna och miljontals lidande människor som följd. Robotmissiler skjuts flitigt mellan länderna och experter menar nu att detta kan påskynda en förbättring av drönarteknologin. Ju längre kriget pågår desto mer troligt är det att man därmed kan utveckla de första autonoma, AI-drivna krigsrobotarna.

Många stater utvecklar den här teknologin. Uppenbarligen är det inte så svårt, säger Zachary Kallenborn, forskare inom vapeninnovation vid George Mason University, till AP (Associated Press).

Ukraina har redan drönarteknologi som delvis kontrolleras av AI och vissa menar att även Ryssland har det, även om det inte är helt klarlagt. Experter menar att det kan vara en tidsfråga innan båda länderna börjar använda fullt AI-drivna krigsrobotar.

Mykhailo Fedorov, minister för digital transformation i Ukraina, menar att helt autonoma krigsrobotar är ”ett logiskt och oundvikligt nästa steg” inom vapentillverkning.

Jag tror att potentialen för detta är stor under de kommande sex månaderna, sade han i en intervju med AP nyligen.

AP har frågat försvarsdepartementen i Ryssland och Ukraina om man tidigare använt sig av autonoma vapen och om man skulle kunna komma överens om att inte använda sådana om båda sidor beslutar att inte göra det. Inget av länderna har svarat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!