Expert: Coronarestriktioner kan döda fler än viruset

publicerad 7 september 2020
- av Per Nordin
Svält på grund av coronarestriktioner kan döda fler än viruset.

Det är inte coronaviruset som är det största hotet för människors liv utan de restriktioner som införts på grund av pandemin och de negativa konsekvenser dessa för med sig i form av svält, fattigdom och läkemedelsbrist. Det menar Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi på Karolinska institutet.

Restriktionerna och repressionen som införts under pandemin innebär enligt Anna Mia Ekström att världen står inför en ”folkhälsokatastrof” och att betydligt fler människor kan dö på grund restriktionernas konsekvenser än av själva virusutbrottet.

Exempel som tas upp är att allt fler får brist på nödvändig medicin och läkemedel, vilket kan leda till dödsfall, men också att våld i hemmen ökar, att fattigdomen växer och att barnsjukdomar i fattiga länder har slutat behandlas.

Tidigare under sommaren har Oxfam publicerat en rapport som visar att antalet människor på svältgränsen på ett år nästan har fördubblats från 149 miljoner till 270 miljoner – en ökning som till stor del beror på hur uppsatta coronarestriktioner orsakat massarbetslöshet och gjort så att produktion av mat och annat nödvändigt på många platser stannat upp helt.

Bieffekter av massarbetslöshet riskerar bland annat att bli alkoholism och drogmissbruk och att våld i hemmet och i nära relationer ökar.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.