Coronakrisen

Expert: Coronarestriktioner kan döda fler än viruset

Svält på grund av coronarestriktioner kan döda fler än viruset.

Det är inte coronaviruset som är det största hotet för människors liv utan de restriktioner som införts på grund av pandemin och de negativa konsekvenser dessa för med sig i form av svält, fattigdom och läkemedelsbrist. Det menar Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi på Karolinska institutet.

Restriktionerna och repressionen som införts under pandemin innebär enligt Anna Mia Ekström att världen står inför en ”folkhälsokatastrof” och att betydligt fler människor kan dö på grund restriktionernas konsekvenser än av själva virusutbrottet.
Exempel som tas upp är att allt fler får brist på nödvändig medicin och läkemedel, vilket kan leda till dödsfall, men också att våld i hemmen ökar, att fattigdomen växer och att barnsjukdomar i fattiga länder har slutat behandlas.

Tidigare under sommaren har Oxfam publicerat en rapport som visar att antalet människor på svältgränsen på ett år nästan har fördubblats från 149 miljoner till 270 miljoner – en ökning som till stor del beror på hur uppsatta coronarestriktioner orsakat massarbetslöshet och gjort så att produktion av mat och annat nödvändigt på många platser stannat upp helt.

Bieffekter av massarbetslöshet riskerar bland annat att bli alkoholism och drogmissbruk och att våld i hemmet och i nära relationer ökar.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!