Europol: 10 000 flyktingbarn spårlöst försvunna

publicerad 2 februari 2016
Syriska pojkar som fått lämnat hemlandet på grund av konflikten

Människosmugglare och kidnappare utnyttjar migrationskrisen. Enligt Europols chef Brian Donald har uppemot 10 000 flyktingbarn försvunnit sedan början på migrationskrisen i Europa.

Minst 5 000 barn saknas enbart i Italien, meddelade Brian Donald i en intervju med The Observer. Ytterligare ett tusen minderåriga saknas i Sverige.

Enligt Donald vittnar detta inte nödvändigtvis om en uppsjö av brottslighet och kidnappning.

– Det är inte rimligt att påstå att alla de 10 000 barnen saknas. Långt ifrån alla har sålts eller blivit slavar. Vissa av dem kan ha hamnat i vanliga familjer. Saken är bara den att vi inte vet var de håller hus och hur de mår. Självklart finns det också belägg på sexuellt utnyttjande av minderåriga flyktingar, allra främst i Ungern och Tyskland, säger Donald i intervjun.

Enligt brittiska välgörenhetsorganisationen Save kom minst 26 000 ensamkommande flyktingbarn till Europa år 2015. Enligt Europols beräkningar är uppemot 27 procent av alla invandrare i EU-stater minderåriga.

I fjol sökte dock 35 000 flyktingbarn asyl i Sverige allena. Europol uppmanar till skarpare ålderskoll och bättre vård för sådana barn.

se.sputniknews.com

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!