EU-skeptisk partiledare orsakar finsk regeringskris

publicerad 12 juni 2017
Jussi Halla-aho, Sannfinländarnas nyvalde partiledare.

Det socialkonservativa regeringspartiet Sannfinländarna valde under helgen Jussi Halla-aho som ny partiledare. Detta har lett till en regeringskris i landet.

Den finska regeringen består idag av Sannfinländarna, Centerpartiet och Samlingspartiet. Tidigare i år meddelade utrikesminister Timo Soini att han kommer avgå som Sannfinländarnas partiledare.

Centerpartiet och Samlingspartiet har tidigare hotat med att bryta upp regeringssamarbetet om Jussi Halla-aho väljs till partiledare för Sannfinländarna, vilket nu har skett.

Jussi Halla-aho beskrivs som starkt konservativ med invandrings- och EU-kritiska åsikter, vilket inte uppskattats av Centerpartiet och Samlingspartiet.

Under måndagsmorgonen höll statsminister Juha Sipilä förhandlingar med regeringspartierna om regeringskoalitionens framtid, rapporterar Yle.

Sannfinländarna hade tills för bara några år sedan väldigt goda relationer med Sverigedemokraterna, men har distanserat sig från en nationalistisk retorik i syfte att komma in i en regering – trots att invandringen i Finland ökat rekordmycket under Sannfinländarnas styre.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.