EU och Nato fördjupar samarbetet ytterligare

Det nya kalla kriget

publicerad 12 januari 2023
- av Isac Boman
EU-topparna Charles Michel, Ursula von der Leyen och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Organisationernas högsta ledare har undertecknat den tredje förklaringen om fördjupat samarbete på sex år. Tillsammans deklarerar man att kriget i Ukraina har ”stärkt” både EU och Nato och fört organisationerna ”närmare varandra”.

– (Att stärka partnerskapet mellan Nato och EU) är viktigare än någonsin. President Putin ville ta Ukraina på några dagar och splittra oss. På båda dessa punkter har han misslyckats, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under en presskonferens.

– Rysslands krig mot Ukraina har fått två oavsiktliga följder. Det har stärkt båda organisationerna och fört oss närmare varandra, menade Europeiska rådets ordförande Charles Michel som tillsammans med Stoltenberg och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen undertecknade förklaringen.

Samarbetet mellan Nato och EU tas nu ”till nästa nivåenligt von der Leyen och det handlar om ett intensifierat samarbete bland annat vad gäller cyberhot, hot mot infrastruktur samt ”klimatförändringens säkerhetsmässiga konsekvenser” och ”utländsk inblandning i demokratiska processer”.

Enligt makthavarna har kriget i Ukraina gjort ett utökat samarbete nödvändigt – men man ser även andra hot mot ”den internationella ordningen”.

– Det ryska hotet är det mest direkta men inte det enda. Vi ser även att Kina alltmer försöker omforma den internationella ordningen till egen fördel, sade Ursula von der Leyen.

Förklaringen består av 14 punkter som går att läsa här och det framgår bland annat att EU och Nato fördömer Ryssland i hårda ordalag och ”uttrycker vår fulla solidaritet med Ukraina och upprepar vårt orubbliga och fortsatta stöd för dess oberoende, suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser”.

Vårt ömsesidigt förstärkta strategiska partnerskap bidrar till att stärka säkerheten i och utanför Europa. Nato och EU spelar kompletterande, sammanhängande och ömsesidigt förstärkande roller för att stödja internationell fred och säkerhet. Vi kommer att ytterligare mobilisera den kombinerade uppsättning instrument som står till vårt förfogande, vare sig de är politiska, ekonomiska eller militära, för att eftersträva våra gemensamma mål till förmån för vår en miljard medborgare”, deklarerar man vidare.

Relationen mellan EU och Ryssland har under det senaste året beskrivits som den sämsta sedan Kalla krigets mest fientliga perioder. Analytiker har varnat för att EU och USA genom sitt omfattande militära stöd till Ukraina dras in i ett direkt krig med Ryssland. Samtidigt har också relationen mellan Kina och USA/Nato blivit allt mer ansträngd – bland annat eftersom Kina gör anspråk på Taiwan och lovat att ta kontroll över ön.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.