EU-länder pressas att fortsätta med sanktioner mot Ryssland

publicerad 16 december 2015

EU-länderna är oeniga i fråga om sanktionerna mot Ryssland. De flesta EU-länderna vågar inte motsäga Tysklands förbundskansler Angela Merkel som kräver att förlänga sanktionerna mot Ryssland på USA:s begäran.

Många länder vill inte längre stå ut med sanktionerna. Italien har exempelvis redan uttalat sig för att häva sanktionerna mot Ryssland som går ut i slutet av januari 2016, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Grekland var från första början emot sanktionerna. Italien och Luxemburg vill inte förlänga dem. Frankrike välkomnar starkt den ryska flyginsatsen i Syrien. Tyska företagare har upprepade gånger uppmanat förbundskansler Merkel att avskaffa de ekonomiska restriktionerna.

Varje europeisk stat kan lägga sitt veto mot sanktionerna. Men det kommer knappast att ske, menar Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Orsaken är antingen ekonomiska påtryckningar på ett land eller svaga regeringar som är rädda för att hamna i skottlinjen.

”EU skyddar inte sina medlemsländers intressen, utan gör vad USA kräver”, skriver DWN. Av allt att döma kommer sanktionerna att förlängas.

Man har redan förberett ett förlängningsbeslut som ska fattas av medlemsländernas permanenta representanter utan en grundligare diskussion på en högre nivå. Italien blockerar dock beslutet. Även Luxemburg protesterar mot en automatisk förlängning och kräver att diskutera hur man genomför Minskavtalet.

 

se.sputniknews.com
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.