MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 20 februari 2024

tisdag 20 februari 2024

EU kämpar mot antiziganism

publicerad 4 februari 2016

Europaparlamentet har antagit en rapport som manifesterar sambandet mellan EU:s sammanhållningsfonder och marginaliserade grupper. En majoritet röstade för att EU ska se till att romer inte diskrimineras i samband med sammanhållningspolitik.

– Vi slår fast att antiziganism inte kan tolereras. I den rapport som antogs finns särskilda rekommendationer för en bättre, mer hållbar och målinriktad politik när det gäller stöd till marginaliserade grupper, säger EU-parlamentariker Bodil Valero (MP).

Bodil Valero framhåller att Europaparlamentets betänkande är en tydligt signal till bland annat Rumänien att inkludera dessa grupper så att de ska slippa att resa till andra länder för att tigga.

– Europeiska fonder kan, om de utnyttjas rätt, utgöra ett starkt vapen i bekämpningen av fattigdom, arbetslöshet och isolering. Romerna måste konsulteras i anslutning till alla projekt som påverkar dem och det sätt på vilket projekten omsätts i praktiken, menar Valero.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend