EU kämpar mot antiziganism

publicerad 4 februari 2016

Europaparlamentet har antagit en rapport som manifesterar sambandet mellan EU:s sammanhållningsfonder och marginaliserade grupper. En majoritet röstade för att EU ska se till att romer inte diskrimineras i samband med sammanhållningspolitik.

– Vi slår fast att antiziganism inte kan tolereras. I den rapport som antogs finns särskilda rekommendationer för en bättre, mer hållbar och målinriktad politik när det gäller stöd till marginaliserade grupper, säger EU-parlamentariker Bodil Valero (MP).

Bodil Valero framhåller att Europaparlamentets betänkande är en tydligt signal till bland annat Rumänien att inkludera dessa grupper så att de ska slippa att resa till andra länder för att tigga.

– Europeiska fonder kan, om de utnyttjas rätt, utgöra ett starkt vapen i bekämpningen av fattigdom, arbetslöshet och isolering. Romerna måste konsulteras i anslutning till alla projekt som påverkar dem och det sätt på vilket projekten omsätts i praktiken, menar Valero.

 

Artikeln har tidigare publicerats i MiljömagasinetStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.