EU-grupp begär ut hemlig information om avtal med vaccintillverkare

publicerad 28 april 2022
- av Sofie Persson
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och danska ledamoten Margrete Auken.

EU-kommissionens sekretess kring avtalen med vaccintillverkare börjar nu skapa oro hos representanter i Europaparlamentet. Därför har nu medlemmar från De Gröna/EFA-gruppen skickat in en ansökan till Europeiska unionens domstol för att begära ut alla uppgifter.

Sekretess är en grogrund för misstro och skepsis, och den har ingen plats i offentliga avtal med läkemedelsföretag”, skriver medlemmarna.

Trots att man i de flesta länder lättat helt eller delvis på coronarestriktionerna så verkar EU-kommissionen vilja ha kvar de så kallade digitala covidintygen. Sedan 1 februari 2022 gäller exempelvis nya bindande regler som innebär att vaccinationsintyg ska godtas i nio månader i samband med resor inom EU. Det innebär att de som kan uppvisa att de vaccinerat sig mot covid-19, testat negativt eller haft sjukdomen nyligen då inte ska behöva testa sig vid inresa i annat EU-land eller omfattas av andra restriktioner.

Med det så har man säkrat miljarder doser covidvaccin till EU:s medborgare genom avtal med läkemedelsbolagen som tillverkar dem. Däremot har man inte varit helt öppen med vad som faktiskt står i dessa avtal, något som medlemmar inom Europaparlamentets grupp De Gröna/EFA-gruppen nu tar ställning mot.

Margrete Auken, Kim van Sparrentak, Tilly Metz, Jutta Paulus och Michele Rivasi från gruppen lämnade under förra veckan in en ansökan till Europeiska unionens domstol mot EU-kommissionen där man begär information om kommissionens kontrakt med läkemedelsbolag i samband med köpvillkor av covidvaccin. Medlemmarna menar att transparens ger tillit och att det är en viktig del av kampen mot covid-19.

Transparens är ett nyckelverktyg i kampen mot covid-19. Sekretess är en grogrund för misstro och skepsis, och den har ingen plats i offentliga avtal med läkemedelsföretag. Europeiska kommissionens vägran att ge insyn i sina vaccinkontrakt påverkar allmänhetens förtroende för EU:s förmåga att få bästa möjliga resultat för sina medborgare. Med det här fallet kommer vi att kämpa för allmänhetens rätt till information,” skriver danska Margrete Auken.

Medlemmarna begär att få tillgång till pris per enhet, förskottsbetalningar, donationer samt vad det finns för skyldigheter och skadeersättningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!