EU-chefen: ”Israel använder svält som vapen”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 13 mars 2024
- av Isac Boman
Josep Borell är kritisk till att många av de som fördömer Ryssland inte vill markera mot Israels agerande.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


EU:s utrikeschef Josep Borell anser att Israel aktivt försöker svälta ihjäl Gazas palestinska befolkning och att svälten används som ett vapen i den israeliska krigföringen.

– Denna humanitära kris… är inte någon naturkatastrof, inte en översvämning och inte en jordbävning, den är skapad av människor, sa Borrell under ett möte vid FN:s högkvarter i New York.

EU-toppen har vid flera tillfällen riktat hård kritik mot Israels agerande under kriget – där över 31 000 palestinier har dödats, majoriteten kvinnor och barn.

Borrell är bedrövad över att Israel under pågående invasion gjort det mycket svårt för andra länder att leverera mat och andra förnödenheter till Gazas befolkning, och är tydlig med att detta är en medveten strategi från Israels sida.

– När vi letar efter alternativa sätt att ge stöd, till sjöss eller med flyg, måste vi komma ihåg att vi måste göra det eftersom det naturliga sättet att ge stöd via vägar är stängt, artificiellt stängt.

– Svält används som ett vapen i kriget. När vi fördömer det som händer i Ukraina måste vi också använda samma ord om det som händer i Gaza, fortsatte han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!