Estlands regering kräver ny undersökning av Estonia

Estoniakatastrofen

publicerad 29 september 2020
- av Markus Andersson
Estlands premiärminister Jüri Ratas vill se fler undersökningar av Estoniavraket.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den estniske premiärministern Jüri Ratas kräver nu att fler dyk genomförs på fartygets Estonias vrak och att noggranna analyser görs. Detta efter att dokumentärfilmare bekräftat att det finns ett stort hål i skrovet – något som förnekats av svenska myndigheter i över 20 år.

– Enligt vår mening ska den tekniska undersökningen inkludera undervattensobservationer och vi har även informerat Finland och Sverige om den saken, säger premiärministern till ERR.ee.

Efter att uppgifter blivit kända från Dplays nya dokumentärfilm om katastrofen träffades Ratas och Sveriges statsminister Stefan Löfven i förra veckan för att diskutera den nya informationen. Mötet beskrivs som ”blixtinkallat”.

Ratas kräver att en ny och omfattande teknisk analys av fartyget görs och man också går ner med dykare för att utforska havsbotten, undersöka vraket noggrant och göra omfattande 3D-analyser av vrakplatsen.

– Detta måste naturligtvis göras med värdighet och öppenhet, konstaterade Ratas.

Den estniske utrikesministern Urmas Reinsalu betonar att de nya spektakulära fynden inte nödvändigtvis innebär att man förkastar resultaten av den hårt kritiserade utredningen som gjordes 1997, men att man nu måste fatta ”ytterligare beslut om slutsatserna av de tekniska undersökningarna”.

Premiärminister Ratas har också lugnat oroliga anhöriga genom att betona att alla undervattensoperationer som utförs kommer att göras med största försiktighet och respekt för gravfriden och de avtal som slutits relaterad till denna. Både premiärministern och utrikesministern betonar att det är viktigt att få svar på de frågor som nu har uppstått.

Redan nu arbetar de berörda ministerierna med att ta fram förslag till regeringen på hur en mer omfattande dyk- och kartläggningsinsats kan komma att se ut. Det blir sedan den estniska regeringen som beslutar hur man konkret ska gå till väga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!