Erdoğan utropar sig som segrare – oppositionen hävdar valfusk

publicerad 17 april 2017

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ser ut att ha segrat i den folkomröstning som hölls under söndagen, vilket ger den auktoritäre presidenten ännu mer makt i landet.

Turkarna röstade under söndagen om ändringar i landets konstitution vilket skulle ge presidenten utökad makt. Under söndagsnatten hade 99 procent av rösterna räknats och ja-sidan, de som vill utöka Erdoğans makt, hade 51,37 procent jämfört med nej-sidans 48,63 procent, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Recep Tayyip Erdoğan har redan utropat ja-sidan som segrare och sitt segertal hotade han oppositionen som menar att det pågått valfusk under omröstningen.

Annons:Det finns de som förringar resultatet. De bör inte göra det, det kommer att vara förgäves. Det är för sent nu, sade Erdoğan.

Enligt oppositionspartier ska det förekommit ett antal oegentligheter i samband med omröstningen. Bland annat över valkommissionens beslut att godkänna valsedlar som saknar en officiell stämpel, rapporterar AP.

Under Erdoğans tid vid makten i Turkiet har han genomfört flera populära reformer och lyckats få landets ekonomi på fötter. Samtidigt har kritiker anklagat honom för att vara en kryptodiktator som inte drar sig för att fängsla oliktänkande. Sedan sommarens militärkupp har 40 000 personer arresterats av Erdoğans regim, misstänkta för att ha konspirerat mot honom.

Det slutgiltiga resultatet av folkomröstningen kommer att annonseras inom de närmsta två veckorna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.