Englands inrikesminister får sparken

publicerad 13 november 2023
- av Jan Sundstedt
Suella Braverman
Suella Braverman.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den brittiska inrikesministern Suella Braverman fick vid lunchtid idag sparken av premiärminister Rishi Sunak. Bakgrunden är med stor sannolikhet Bravermans uttalanden i samband med lördagens pro-palestinska demonstration i centrala London.

Den nu avsatta Braverman uttryckte då bland annat att “sjuka, provocerande och uppenbart kriminella sånger, plakat och tillbehör” tillåts visas upp. Hon kritiserade även polisen för att vara partisk med tillståndsgivningen.

Kritiken mot Suella Braverman har varit omfattande sedan hon i förra veckan anklagade brittiska polisen för partiskhet, när den gav grönt ljus till en omfattande pro-palestinsk demonstration i London som uppmanade till vapenvila i kriget mellan Israel och Hamas, som hölls under lördagen på vad som i Storbritannien är känt som Armistice Day*.

Suella Braverman hävdade i sina uttalanden att Londons gator används för att “lovprisa terrorism” och att “ytterligare åtgärder” är nödvändiga för att komma till rätta med problemen. Hon uttryckte även att pro-palestinska marscher “inte kan fortsätta” och att hårdare protestlagar övervägs.

Braverman har vid flera tillfällen beskrivit pro-palestinska demonstrationer som “hatmarscher”, och denna gång tackade hon bland annat ironiskt Londonpolisen för deras “professionalism inför våld och aggression”.

En del av huvudkritiken har varit att Bravermans utspel undergräver polisens oberoende och förtroende inför allmänheten.

David Cameron gör comeback

Braverman gav i samband med avskedandet en varning till Rishi Sunak. Den nu avgångna kabinettsministern lovade att hon skulle “ha mer att säga” efter sin petning från posten som inrikesminister.

Sunak har också mött ilska bland Bravermans anhängare inom Toryhögern, där flera menar att hon hade fått sparken för att hon “talade sanning”. Vissa ser henne även som en potentiell framtida ledare för Torypartiet – där hon är är profilerad i frågor som migration.

Utrikesminister James Cleverly tar tills vidare över som inrikesminister. Klart är också att tidigare premiärministern David Cameron blir ny utrikesminister.

Armistice Day, på svenska stilleståndsdagen, är en minnesdag tillägnad slutet på första världskriget den 11 november 1918.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!