El Salvadors president: Massmigrationen dålig för USA – än värre för Latinamerika

publicerad 22 mars 2021
- av Per Nordin
Nayib Bukele
El Salvadors President Nayib Bukele.

El Salvadors president Nayib Bukele menar att massinvandringen vid USA:s södra gräns är omoralisk och skadar det latinamerikanska landet genom att extrahera människor som är viktiga för att bygga upp landet.

I en intervju med Fox News-profilen Tucker Carlson tidigare i veckan sade Bukele att ökningen av migranter vid gränsen mellan USA och Mexiko beror på tre saker: brist på ekonomiska möjligheter och avsaknad av säkerhet i Latinamerika, samt incitament från USA.

Den salvadoranske presidenten tog ansvar för sitt lands tillkortakommanden gällande brist på ekonomiska möjligheter och säkerhet – två av stora drivkrafter för emigrationen av hans landsmän till USA.

Bukele sade även att Latinamerika exporterar inte varor, utan människor, och att latinamerikaner blir beroende av att andra skickar tillbaka pengar till sina hemländer.

– Det är dåligt för USA eftersom invandringen kommer att öka och det är dåligt för vårt land eftersom människor lämnar landet… så det är dåligt för oss båda.

Han kallade även migrationen för ”omoralisk” och betonar att man måste ”sörja för sitt folk”.

Bukele noterar vidare att USA utlovar fördelar för migranter som stimulerar utflyttningen av människor från El Salvador och andra latinamerikanska länder, samt att USA:s nuvarande migrationspolitik och bristen på upprätthållandet av migrationslagarna bidrar till krisen vid gränsen.

Han konstaterade även att dessa migranter är villiga att göra den farliga resan norrut och komma till ett land där de inte talar det primära språket, i tron om att de ”kommer att få en massa saker”.

Bukele betonar att de incitament som finns för att ta sig till USA rensar El Salvador på människor som kan bidra till ekonomin i sitt hemland.

Det bästa för oss båda är att hålla vårt folk här och försörja vårt folk här i vårt land, och det är vad människorna här vill, understryker han.

Fakta: Nayib Bukele

Nayib Bukele Ortez (f.1981) vann presidentvalet i El Salvador 2019. Hans parti Gran Alianza por la Unidad Nacional skapades 1981 ur ett det nationalistiska partiet Alianza Republicana Nacionalista och betraktar sig självt som konservativt.

 

 

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!