El Salvadors president förbjuder genusideologi i skolorna

publicerad 5 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Nayib Bukele vill att skolan ska fokusera på utbildning - inte genusideologi.

El Salvadors president Nayib Bukele har beslutat utesluta könsrelaterade perspektiv från den offentliga utbildningen i landet. Bukele meddelade att han inte kommer att tillåta “dessa ideologier i skolor och högskolor” – ett beslut som hyllats, men också lett till oro bland flera feministiska organisationer.

Utbildningsdepartementet i El Salvador bekräftade presidentens beslut genom dess högste chef, José Mauricio Pineda, som på sina sociala nätverk skrev: “Bekräftat: Vi har tagit bort alla spår av genusideologi från offentliga skolor“.

Istället är tanken att skolans fokus nu ska ligga på att utbilda och stimulera studenterna.

Stort stöd

Åtgärden har välkomnats men även mötts av kritik från feministiska organisationer och diskussioner om dess eventuella konsekvenser för landet, där våld mot kvinnor är mycket frekvent förekommande. Den frispråkige Bukele har ett mycket stort stöd från den egna befolkningen och menar att han fått deras mandat att genomföra den här typen av politiska åtgärder.

Bukeles beslut kommer i kölvattnet av att valdomstolen i El Salvador nyligen avslutade tvisten om valresultaten och bekräftade presidentens seger. Han vann stort med hela 84 procent av rösterna.

Valdomstolen rapporterade även att rösterna för att tillsätta representanter i Nationalförsamlingen nu är räknade, vilket ger Bukeles parti, Nuevas Ideas, en betydande majoritet och möjligheten att få till fler omfattande politiska förändringar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!